Fujifilm X-Pro1 kommer i mars

Fujifilm X-Pro1 kommer i mars

Det nye semiproffkameraet fra Fujifilm, X-Pro1, blir trolig tilgjengelig i Norge i løpet av mars.

Fujifilm Norge har ikke fått bekreftet leveringsdato i Norge for det nye kameraet ennå, men mars/april er nok realistisk, fremholder Bente Vikenes hos Fujifilm Norge overfor PC World Norge.

1. april er datoen som FotoVideo i Oslo opererer med som ubekreftet leveringsdato for Fujifilm X-Pro1.

Det er altså fortsatt litt uklart når kameraet kommer til Norge. Derimot er de veiledende norske prisene helt klare.

Kamerahuset får en pris på 14 495 kroner inklusive mva., opplyser Fujifilm Norge.

18 mm-objektivet XF18 vil koste 4995 kroner, og det samme blir prisen på 35 mm-objektivet XF35. Tele- og makroobjektivet XF60 på 60 mm brennvidde blir litt dyrere, 5495 kroner. Brennvidden på disse tre objektivene omregnet til 35 mm-filmformat tilsvarer 27 mm, 53 mm og 91 mm.

Store forventninger

Fujifilm har greid å skape store forventninger til sine seneste kameraer i retro-stil, fra X100, som ble kunngjort høsten 2010, via kompaktkameraet X10, som kom i september i fjor, og frem til X-Pro1, som ble lansert i januar i år.

Alle disse kameraene har på forskjellig vis minnet om populære gjennomsikts- og rammesøker-kameraer fra mange tiår tilbake. Først kom X100, med fast optikk og brennvidde tilsvarende rundt 35 mm vidvinkel, deretter lille X10 med fastmontert zoomobjektiv, og nå altså snart X-Pro1, med utskiftbar optikk.

Alle tre har i varierende grad fått anmeldere og testere til å trekke fram sammenligninger med tyske Leica-kameraer opp gjennom tidene, men det kameraet som åpenbart har størst likhetstrekk med dagens digitale kultkameraer fra Leica, M9 og M9-P, er utvilsomt Fujifilms kommende X-Pro1.

Leica har mange rammesøker-entusiaster blant sine fans, men mange må nok nøye seg med å være Leica-brukere bare i tankene, på grunn av Leicas høye priser. M9-kamerahuset har i dag en veiledende pris på rundt 48 000 kroner, ifølge nettsidene til den norske importøren Bresson AS. Det er vanskelig finne optikk til under 13 000 kroner.

Det mange nå spør seg, om en skal tro alle debattene på internett, er om man kan oppnå noenlunde den samme fotograferingsfølelse med Fujifilm X-Pro1, som bare koster 30 prosent av hva et Leica-kamerahus koster.

Svorne Leica-brukere vil sikkert avfeie problemstillingen som urealistisk, men det er liten tvil om at mange nå går rundt og venter på de første komplette testene av Fujifilm X-Pro1. Hittil er det presentert utallige «first look»- og «hands on»-artikler om kameraet, men dette har vært førproduksjonsmodeller.

Hvor rask er autofokusen?

Mest spenning er det knyttet til om autofokusen er rask nok. Dette var et av de største ankepunktene mot X100 i de første testene av dette kameraet. Leica M9 har ikke autofokus i det hele tatt, men erfarne brukere fokuserer svært raskt og konsist med den manuelle fokushendelen kombinert med «dobbeltbilde» i rammesøkeren.

Det er naturligvis også verdt å merke seg at mens Leica M9 og M9-P er «fullformat-kameraer» med 36 x 24 mm bildebrikke, har Fujifilm X-Pro1 brikkestørrelse i APS-C-format, her med en brikkestørrelse på 23,6 x 15,6 mm.

På den andre siden stiller Fujifilm med en nyutviklet CMOS-brikke med en fargefilterkonstruksjon over bildebrikken som skiller seg fra det alle konkurrentene bruker. Resultatet skal være null moaré-effekt, som i sin tur har ført til at Fujifilm har kunnet droppe «low pass»-filteret og dermed oppnå høyere bildekvalitet – i hvert fall i teorien. Kommende tester vil vise om det er hold i påstandene fra Fujifilm.

X-Pro1-kameraet kan forøvrig skilte med hybridsøker som både er optisk søker og gjennomsiktssøker – man stiller om via en spak på forsiden av kamerahuset.

PC World kommer med en test av Fujifilm X-Pro1 om en stund.

Les om:

Foto/video