Fullskjerm-basert iLife 11

Fullskjerm-basert iLife 11

Apple har lansert en ny versjon av iLife-programpakken, om foto, video og musikk.

Nye, stilige lysbildefunksjoner, avansert lydredigering i videofilmene dine og musikkprogram som sørger for at du spiller i takt er stikkord for nyhetene i 2011-utgaven av iLife-pakken – iLife ’11.

iPhoto 11

iPhoto 11 har mange nye funksjoner. Steve Jobs fortalte under lanseringen at responsen på fullskjerm-funksjonene fra forrige versjon har vært enorm. Dette var en av funksjonene som fikk best mottagelse i iPhoto 9.

LES OGSÅ:

Her er nye MacBook Air

Dette har Apple arbeidet videre med, og i iPhoto 11 er det en rekke funksjoner basert på fullskjerm-visning. For eksempel Places-funksjonen, som integrerer bildene dine med kartvisning av hvor bildene er blitt tatt. Fullskjerm-funksjonen er tilgjengelig i oppsettene Faces, Places og Events – altså for ansiktsgjenkjenning, når du bruker kartbasert bildeutvalg og for bilder som er gruppert i hendelser.

Blant nyhetene er en rekke nye lysbilde-maler, for eksempel basert nettopp på Places-funksjonen. iPhoto 11 kan kjapt og automatisk lage flotte lysbildeshow for deg basert på kartinformasjonen i bildene, for eksempel med bilder valgt ut basert på at de er tatt i nærheten av hverandre.

Malene for lysbildevisninger inneholder nå også en rekke nye effekter, blant annet enkelte med 3D-funksjonalitet.

LES OGSÅ:

Spotify-musikk med AirPort Express

Å sende bilder til venner og kjente er blitt enda enklere enn før. Du trenger ikke å kopiere bilder fra iLife og lime idem inn som vedlegg til e-postprogrammet, men du kan sende dem direkte fra iPhoto, via et nytt delingspanel. Her kan du også automatisk få flott layout med bilde-collager som kan deles. Tilsvarende bildedeling kan lett gjøres via Flickr og Facebook.

iPhoto-brukerne er ivrige etter å lage fotobøker, og fotobok-funksjonen er ytterligere forbedret, med mange automatiske layout-funksjoner. Bilder du har gitt høy rangering, brukes automatisk som de største bildene i bildeboken.

iMovie 11

De som redigerer video med iMovie, har hatt mer avansert lydredigering som sitt fremste ønske. Apple har lyttet og lansert iMovie 11 med avanserte lydmuligheter, som likevel er enkel å håndtere – tradisjonelt har lydredigering vært en komplisert pc-funksjon.

LES OGSÅ:

Stabæk satser på iPhone-video

Med iMovie 11 kan også alle dem som ikke vil kjøpe Apples proff-redigeringsprogram Final Cut Pro, nå drive med avansert lydredigering i sine videoer, fremholdt Steve Jobs.

I demonstrasjonen ble det vist hvor enkelt det er å finne videosekvenser der lyden er for høy eller lav, og hvor lett det er å justere lyden, lage inn- og uttoninger og så videre.

Samtidig kommer iMovie 11 med en samling lydeffekter til å supplere de populære videoeffektene som kom i forrige versjon.

Nytt er også en rekke «trailer»-maler som gjør det uhyre enkelt å lage nesten like stilige filmtrailere som de gjør i Hollywood. Det følger med 15 slike maler, akkompagnert av strykeorkestermusikk tatt opp i det berømte Abbey Road-studioet i London – Beatles’ tilholdssted i sin tid.

GarageBand 11

Musikkprogrammet GarageBand, som brukerne benytter til å lage sin egen musikk, har fått enda mer avansert opplæringsfunksjon for dem som vil lære seg å spille gitar eller piano/keyboard. Groove Matching sørger for at for eksempel gitarister som spiller i utakt, automatisk settes i takt med trommesporet, uten at det blir hørende robotaktig ut. En slags stavekontroll for musikk, kaller Apple det.

Flex Time er en ny funksjon der en del av et musikkopptak kan strekkes ut eller komprimeres i tid for å matche andre musikkspor i låten man lager.

De innebygde gitarkursene er nå utvidet med kapitler om blues-gitar og rock-gitar. Ifølge Steve Jobs er det nå over fem millioner personer som bruker GarageBand til å lære seg å spille gitar eller piano.

Blant opplæringsfunksjonene finner vi et opptaksoppsett der du får grønne noter på skjermen når du spiller riktig, røde hvis du spiller feil og gule hvis du er ute av takt.

I alt er det 22 nye opplæringskapitler i GarageBand 11.

Tilgjengelig nå

iLife 11 kommer gratis med alle nye Mac-er, og programpakken er tilgjengelig nå for dem som vil oppgradere. Prisen er 429 kroner inklusive mva. Du kan også få kjøpt en familiepakke med fem lisenser for 679 kroner.

Vil du kjøpe Mac OS X Snow Leopard, iWork og iLife 11 i samlepakke, får du det for 1090 kroner.

Foto/video