Fullt Micro FourThirds-trykk

Fullt Micro FourThirds-trykk

Olympus vil prioritere små Micro FourThirds-kameraer fremfor speilrefleks.

Olympus har nå presentert sitt andre Micro FourThirds-kamera, Olympus Pen E-P2. Hovedforskjellen fra det første kameraet i denne nye Olympus-familien, Olympus Pen E-P1 som ble lansert i sommer, er at etterfølgeren får det som ser ut til å være markedets beste elektroniske søker, kalt VF-2.

Kombinert med andre signaler tyder lanseringen av en oppfølger til E-P1 allerede nå på at Olympus vil legge større vekt på Micro FourThirds-kameraer og -objektiver enn på selskapets etablerte FourThirds-speilreflekser i tiden som kommer.

- Mest ressurser

- Pen-familien får nå mest utviklingsressurser hos Olympus, mer enn speilrefleks, sa salgs- og markedssjef Erik Skjerve hos Olympus Norge AS da det nye kameraet ble presentert for norsk fagpresse.

Da Olympus E-P1 ble lansert, trakk Olympus tråder 40-50 år tilbake i kamerahistorien – til selskapets legendariske Pen F-kamera, som det ble solgt over 17 millioner av i forskjellige versjoner fra 1959 til ut på 1980-tallet.

Som sine større speilrefleksslektninger hadde også Pen-kameraene utskiftbar optikk, men siden Pen-kameraene benyttet filmformat i halv størrelse og derfor var svært kompakte, var de elsket av fotografer og fotoentusiaster med forkjærlighet for små kameraer.

Micro FourThirds-kameraene fra Olympus har arvet både stilelementer og konsept fra Pen F-kameraene. Riktignok har Micro FourThirds-kameraene like stor bildebrikke som FourThirds-speirefleksene, 18 x 13,5 mm. I motsetning til på de klassiske Pen-kameraenes tid er det altså ingen forskjell i størrelse og oppløsning på opptaksmediet når vi sammenligner det 21. århundrets Pen-kameraer med speilreflekskameraene fra Olympus.

Men siden Micro FourThirds-kameraene ikke har speil og pentaprisme og i tillegg har noe mindre objektivfatning og kortere avstand fra objektivet til bildebrikken, kan de konstrueres både lettere og mindre enn vanlige digitale speilreflekskameraer – på samme måte som de klassiske Pen-kameraene var mindre enn datidens filmbaserte speilreflekser.

Trangt speilrefleksmarked

Olympus har altså lang tradisjon for å satse sterkt på kameraer som er mindre og mer kompakte enn konkurrentenes. PC World tolker signalet om prioritert satsing på den nye Pen-familien som en reaksjon fra Olympus på at det er ubehagelig trangt i den delen av speilrefleksmarkedet som finnes utenfor det store domenet som beherskes av Nikon og Canon.

Her slåss de sentrale aktørene Olympus, Pentax og Sony samt noen litt mer perifere produsenter om en ganske liten og trang del av markedet etter at de to store har tatt sitt. Da er det viktig å skille seg ut.

Strategene hos Olympus har åpenbart funnet ut at økt satsing på de kompakte Pen-kameraene basert på Micro FourThirds-standarden er veien å gå for at Olympus skal skille seg sterkere ut fra konkurrentene.

Tiden vil vise om dette er et fornuftig strategivalg. Den samlede effekten av at både Olympus og Panasonic nå kjører sterkt opp på Micro FourThirds-plattformen, kan vise seg å få en ikke ubetydelig markedseffekt. Det sies at flere andre sentrale aktører på kameramarkedet også begynner å vise større interesse for denne plattformen. PC World velger derfor å tro at Olympus’ strategivalg er fornuftig.

Imponerende søker

Tilbake til den nye Olympus Pen E-P2:

Påstanden om at den kommende E-P2-kameraet vil få en bedre elektronisk søker enn vi har sett på noe kamera til nå, er bare basert på førsteinntrykket da vi fikk prøve Olympus E-P2 under presselanseringen. Det må grundigere tester til for å fastslå om inntrykket er riktig.

Det er imidlertid nettopp elektronisk søker som har stått øverst på ønskelisten blant eksisterende Olympus Pen E-P1-eiere når de er blitt spurt om hvilke forbedringer de ønsker seg. E-P1 har en avtakbar optisk søker på tilbehørslisten. Denne plasseres i blitsskoen og fungerer som en klassisk gjennomsiktssøker, spesielt tilpasset det kompakte 17 mm-«pannekake-objektivet» som Olympus lanserte samtidig med E-P1.

Olympus har innfridd forbedringsønsket ved å utvikle en elektronisk søker som settes i blitsskoen på E-P2 og som får sine signaler via en ny kontakt under blitsskoen. Den elektroniske søkeren inngår i standardutstyret som følger med kameraet.

Vi ser naturligvis frem til å få testet kameraet med den nye søkeren for å sjekke om den er like imponerende under forskjellige lysforhold som den var på pressekonferansen. Vi hadde tilfeldigvis med oss et annet Micro FourThirds-kamera på pressekonferansen, Panasonic Lumix GH1, som har fått mye positiv omtale for sin elektroniske søker. Førsteinntrykket var at Olympus E-P2 byr på en enda bedre søker.

Forskjellen på de to nevnte kameraene er imidlertid at på Olympus-kameraet fungerer søkeren i praksis som tilbehør, i og med at man kan velge om man vil ha den montert på kameraet eller ikke – i Panasonic-kameraet er den innebygd i kamerahuset.

Kritiske merknader

Vi har sett kritiske merknader i debattfora på internett. Noen synes VF-2-søkeren skjemmer ut den ellers så stilige designen på Olympus E-P2-kameraet. På den andre siden virker løsningen praktisk og fleksibel. Vil man ha med seg E-P2 i lommen som en hvilket som helst kompaktkamera, kan man godt gjøre det, hvis man godtar å måtte komponere bildene på lcd-skjermen bak på kameraet. Vil man heller ha en tilnærmet skikkelig speilrefleksfølelse, monterer man søkeren i blitsskoen. Søkeren er for øvrig tiltbar.

Olympus vil dessuten levere en mikrofonkontakt som man kan plassere i blitsskoen i stedet for søkeren, myntet på videoopptak med kameraet, som håndterer hd-video med 30 bilder i sekundet og oppløsning på 1280 x 720 punkter.

Sort kamerahus

Nytt med E-P2 er dessuten to nye kunstfiltre, i tillegg til at kamerahuset nå er sort i stedet for hvitt, som forgjengeren. E-P1 vil for øvrig fortsatt selges parallelt med E-P2, og det er grunn til å forvente at butikkprisen vil gå noe ned, selv om Olympus ikke har tenkt å senke den veiledende prisen på E-P1.

Øvrige tekniske data for Olympus E-P2 er Live MOS-sensor med nettooppløsning på 12,3 megapiksler, innebygd bildestabilisator, effektivt støvfjerningssystem (Olympus er angivelig den eneste kameraprodusenten som håndterer støv på bildesensoren som en garantisak), ansiktsgjenkjenning og skyggejustering, HDMI-tilkobling, elektronisk vater, serieopptak på opptil tre bilder i sekundet og lysfølsomhet fra ISO 100 til ISO 6400. Bak på kameraet er det en tre-tommers lcd-skjerm som gir overraskende god bildevisning tross oppløsning på bare 230 000 piksler.

Olympus E-P2 kommer ikke i salg før i januar. Prisen på kamerahuset vil bli 8299 kroner inklusive mva. Man kan velge to objektiv-kitløsninger: med 14-42 mm til 8999 kroner eller med 17-mm «pannekakeobjektiv» til 9799 kroner.

Olympus lanserer dessuten to nye Micro FourThirds-objektiver: en 9-18 mm «supervidvinkelzoom» og et telezoomobjektiv 14-150 mm. Disse kommer i salg første halvår 2010.

Mer informasjon om E-P2 finner du hos Olympus Norge .

Les om:

Foto/video