Gir nordmenn tv på do

Gir nordmenn tv på do

Gunnar Garfors tror mini-tv kommer til å endre våre tv-vaner for alltid.

Du har kanskje sett reklameplakatene. Tjenesten Minitv lover seks norske tv-kanaler og 15 DAB-radiokanaler. I lomma.

Bak står en gjeng på rundt 50 folk fra NRK, TV2 og Modern Times Group (MTG). MTG eier blant annet Viasat, og leverer TV3 til mini-tv-ene. I tillegg får kundene NRK1, NRK2, NRK3, TV2 og TV2 Nyhetskanalen.

Sammen utgjør de tre partene selskapet NMTV, og arbeidet betegnes som en dugnad. En dugnad som drives av daglig leder Gunnar Garfors, som jobber 80 prosent i NMTV og 20 prosent i NRK.

- Vi vil først og fremst lære oss hvordan vi kan gjøre mini-tv i Norge. Både styresmaktene og bransjen vil lære, og alt vi finner ut forteller vi åpent om, forteller Garfors i NRKs lokaler.

Julegave-boom

Med fire DMB-sendere (Digital Multimedia Broadcasting) i Oslo-området, startet NMTV sendingene i sommer.

Hvor mye penger som er lagt på bordet for å få til dette, vil ikke Garfors ut med. Men det hele omtales som "latterlig billig", alt tatt i betraktning. Tidligere har NRK uttalt at det kunne koste så lite som 10 millioner kroner å få et DMB-nett på beina.

Salget av enhetene startet for tre måneder tilbake. Og i løpet av denne tiden er det solgt rundt 5000 mini-tv-er.

- Hva synes du om det tallet?

- Vi er kjempefornøyde, smiler den daglige lederen, som mener dette er mye mer enn hva andre land i liknende situasjoner har opplevd.

Markedsføringen har hittil vært sparsom. Til nå har selgerne stått for sin egen reklame, og plakater begynner å dukke opp på de store elektronikk-kjedene og blant Oslos kiosker som selger de små tv-ene. Før jul skal NMTV starte sin egen reklamekampanje, og Garfors tror årets julehandel kan åpne øynene til nordmenn.

- Flere sier til meg at julegave-problemet er løst i år. De kjøper en til hvert av barna sine, smiler Minitv-sjefen.

Frustrerte tv-seere

Foreldre er faktisk en av de fem målgruppene NMTV henvender seg til. Pendlere som sitter mye på kollektiv transport, båtfolk som vil se nyhetene på sjøen, sportsentusiaster som vil få med ekstra informasjon fra stevner de er på eller følge med på flere fotballkamper samtidig, foreldre som vil gi barna noe å gjøre i baksetet og studenter som ikke har råd til lisensen skal først omvendes.

Minitv krever nemlig ingen registrering, og man kan dermed "semilovlig" se tv uten å betale et rødt øre.

- Jeg hører mange historier om bruken, forteller Garfors.

- Om menn som sier at de gjerne kan gå tur med hunden, så lenge de kan ta med seg mini-tv-en. Om folk som blir sittende på do, fordi de ser på tv. Om par i sofaen hvor dama sitter og ser på Frustrerte Fruer mens mannen sitter ser på fotballkamp med ørepropper.

Men hvorfor har de valgt DMB, og ikke mobilvennlige DVB-H? Les videre på neste side!

Foto/video