Gjør bildene bedre

Gjør bildene bedre

GUIDE: Digitalfoto fra A til Å. Vi tar for alt fra fotograferingen via pc-mørkerommet til presentasjonen av de ferdige bildene.

Digitalfoto – og ikke minst digitalfoto på pc, som er det vi fokuserer på her i PC World – er et omfattende emne. Å gjennomgå digitalfoto «fra A til Å» på noen få web-sider betyr naturligvis at vi bare så vidt får anledning til å skrape i overflaten på temaet.

Men fortvil ikke! Denne temaartikkelen er en trailer for vår «digitalfotoskole», en lengre artikkelserie som startet i papirutgaven av PC World Norge, nr. 7/2007, og som vil fortsette utover høsten og kanskje langt inn i neste vinter. Der vil vi, utgave for utgave gå grundigere inn på mange av de emnene som vi bare så vidt får berørt på disse temasidene.

I denne intro-artikkelen har vi rukket å ta for oss enkelte emner med en viss grundighet, mens andre bare er nevnt som stikkord.

Artikkelen er ingen ferdig innholdsfortegnelse for den kommende digitalfotoskolen. Rammeverket er klart, men detaljene kan bli endret, blant annet som følge av respons og spørsmål som måtte komme fra leserne.

Vi bruker Photoshop Elements

I den ideelle verden ville en slik artikkelserie vært nøytral i valg av programvare som benyttes som grunnlag for artiklene – og til å vise eksempler med. I praksis er dette vanskelig.

Vi hadde valget mellom å bruke mye tid på å jobbe parallelt med en rekke bildebehandlingsprogrammer og vise eksempler fra dem alle, eller i stedet konsentrere oss om å bruke ett program og vise de fleste eksemplene fra dette. Vi valgte det siste – for å få tid til grundigere gjennomgang av temaet. Valgt falt på Adobe Photoshop Elements 6.0 .

For det første er programmet rimelig nok – rundt 800 kroner – til at de fleste engasjerte pc-brukere kan ta seg råd til det. Det er ikke dermed sagt at vi uten videre anbefaler at man løper og kjøper Photoshop Elements fremfor konkurrentene, men man vil i hvert fall få med seg en del Photoshop Elements-tips i løpet av serien.

For det andre inneholder Photoshop Elements mye av det man finner hos programmets storebror, Adobe Photoshop, som koster nesten ti ganger så mye. Derfor vil man også få en forsmak på hvilke muligheter som åpner seg for dem som senere måtte finne på å investere i et proffprogram som Photoshop.

For det tredje er mange av standardoperasjonene i Photoshop Elements ganske generelle både i funksjon og metode. Brukere med andre programmer vil som regel kunne finne ut hvordan de gjør det samme i sitt program.

Likevel vil vi av og til ta en avstikker til andre programmer – og i noen av kapitlene vil det nettopp være andre programmer som er hovedtemaet.

Bildebehandling dreier seg om arbeidsflyt. Først kommer fotograferingen.

>>>>> Del 1 - Fotograferingen >>>>>

Innhold:

Del 1 - Fotograferingen
Del 2 - Overføringen til pc
Del 3 - Bildeorganiseringen
Del 4 - Det digitale pc-mørkerommet
Del 5 - Hvilket program er best?
Del 6 - Utskrift, presentasjon og deling
Del 7 - Sikkerhetskopiering

Les om:

Foto/video