Glem iTunes, Spotify rocker iPhone

Glem iTunes, Spotify rocker iPhone

TEST: Spotifys etterlengtede iPhone-klient er her. Vi tror den kommer til å bli en stor hit.

Etter mye spekulasjoner og venting er musikktjenesten Spotify endelig klar for iPhone og iPod touch. Spotifys mobilversjon er gratis å laste ned, men kan bare brukes av betalende lyttere. Et premiumabonnement hos Spotify koster 99 kroner i måneden eller 1188 kroner for ett år.

Enkel og intuitiv

Når du starter programmet møtes du av en innloggingsskjerm der du angir brukernavn og passord. Som innlogget får du opp en oversikt over spillelistene dine. Her kan du enkelt opprette nye lister, slette og flytte rundt på dem som du vil (ved å klikke på Edit). Endringene du gjør via iPhone-klienten slår umiddelbart gjennom på din pc om du kjører Spotify der.

Musikk strømmes til telefonen via mobilnettet eller via et lokalt trådløst nettverk. Avspillingen fungerer på (nesten) samme måte som den innebygde musikkapplikasjonen i iPhone - og det fungerer utmerket. Lydkvaliteten er også god.

Når du trykker på en låt i en spilleliste begynner den å spille umiddelbart. Du får opp albumbildet og kontrollere for å styre avspillingen. En fiffig liten detalj er at når du spoler i en låt, så fades musikken på låta slik at det ikke blir en ubehagelig stopp eller pause.

Trykker du på albumbildet, får du opp flere valg. Her kan du blant annet legge låten til en spilleliste, velge om du vil sette den på repetisjon eller i såkalt shuffle-modus. Du kan også styre volum og søke videre på album og artistnavn.

Søk blant millioner

Det fine med Spotify er at du har tilgang til et enormt musikkbibliotek. Du kan søke blant flere millioner låter. Og der hvor pc-versjonen av Spotify kan være litt uoversiktlig når det gjelder søk, er iPhone-versjonen brukervennligheten selv. Du kan velge om du vil søke etter spor, album eller artister. Du kan enkelt spille av søkeresultater og legge hele album i spillelister. Lett som en plett. Det lønner seg imidlertid å være så konkret som mulig, da får du lettere opp riktig resultat.

Vi testet programmet over både WiFi og via 3G-nettverk og vi merket ingen stor forskjell i hastigheten. Med en tregere Edge-tilkobling var programmet litt tregere - vi synes imidlertid forskjellen var minimal, og ble positivt overrasket over hvor godt Spotify fungerte over Edge. Det lover godt for alle som bor utenfor de største byene.

Vi har ikke opplevd annet enn at musikken spilles av prikkfritt i vår foreløpig korte testperiode, men man må ta høyde for at dersom man bruker Spotify på tog eller i bil, eller i mer grisgrendte strøk, kan dårlig nett gi problemer. Det geniale er at Spotify har funnet en løsning for det også:

Offline musikkavspilling

En av de mest interessante funksjonene i Spotifys iPhone-klient er muligheten til å spille av låter i offline modus (altså når du er uten nettilgang). Dette skjer i noe som heter 'offline playlists'. Ved å trykke på Offline playlists i spilleliste-visningen kan du enkelt velge hvilke lister du vil «laste ned». For å kunne synkronisere dem med din iPhone kreves det en wlan-oppkobling. En noe unødvendig begrensning, som heller brukeren burde fått velge selv, synes vi.

Offline-modusen får tommelen opp av oss. Den fungerer som en drøm! Og som om ikke det var nok, kan du tvinge programmet til å være i offline-modus (velg More > Force offline mode) hele tiden. Perfekt for deg som ønske å spare på datatrafikken i abonnementet ditt.

Nesten i mål

Til forskjell fra den innebygde musikkapplikasjonen i iPhone, kan ikke Spotify brukes samtidig med andre applikasjoner. Det går altså ikke an å høre på musikk i bakgrunnen mens man surfer på nettet eller leser og skriver tekstmeldinger. Dette er imidlertid ikke Spotify sin feil. Her må vi legge skylden på Apple som ikke ønsker å åpne opp for multitasking av programmer fra andre leverandører enn dem selv på iPhone. Spotify blir likevel den store taperen her, ettersom det vil begrense bruken av programmet for en del iPhone-brukere.

Vi har også litt å pirke på når det gjelder spilleliste-funksjonaliteten. Vi savner gruppering av spillelister. Det kan fort bli uoversiktlig når man har flere titalls spillelister på Spotify-kontoen sin. Vi skulle også ønske at det var mulighet for å opprette smarte spillelister som finnes i blant annet Apples egne iTunes, altså spillelister som opprettes automatisk ut fra gitte kriterier (favoritter, ofte spilte låter, lignende musikk osv.). I tillegg burde det vært mulig å åpne Spotify-linker fra en e-postmelding eller nettleseren i selve programmet (som man gjør på pc-versjonen).

99 kroner - verdt det?

iPhone-Spotify er likevel en vanvittig spennende applikasjon med et stort potensial. I sin første versjon innfrir programmet forventningene. Med noen små justeringer og muligheten til å kjøre bakgrunnsapplikasjoner på iPhone vil Spotify og andre lignende tjenester bli en fullverdig konkurrent til den vanlige mp3-spilleren.

Spotify håper at mobil-versjonen vil lokke til seg flere betalende brukere. Det tror vi også. (Som premium-abonnent slipper du dessuten plagsomme reklamesnutter fra blant andre Jonathan fra Spotify.)

Spotify er for øvrig også sluppet for Android-mobiler. Den største fordelen med Android-versjonen er at den kan kjøres i bakgrunnen. Spotify har også bekreftet at versjoner for blant annet Nokia og Sony Ericsson er på vei.

Spotify for iPhone er gratis (forutsetter at du har betalt Spotify-abonnement til 99 kroner per måned) og kan lastes ned fra App Store her.

Les om:

Foto/video