Google begrenser gratislenker

Google begrenser gratislenker

Du kan ikke lengre fråtse i gratissaker fra Googles nyhetssøk.

I går innførte Google en endring som gjør at internettpublikasjoner kan begrense antallet artikler som brukerne kan besøke fra søketjenesten. Fra før har Google tjenesten «First Click Free», som lar brukerne få tilgang til én nyhetsartikkel gratis fra nettsteder som vanligvis tar betalt for innhold.

Tanken med ordningen har vært at publikasjonene skal få indeksert innholdet på Google, og på den måten lokke til seg trafikk. For å lese annet innhold fra samme nettsted, må brukeren betale. Men det har gått an å lure systemet ved å gå tilbake til Google-søket og derfra lese flere artikler gratis fra samme nettsted.

Men den nye ordningen har korrigert dette problemet. Nå er det en sperre som gjør at hver enkeltbruker maks kan besøke fem artikler per dag fra nettsteder som tar seg betalt fra innhold, skriver Computer Sweden.

En annen løsning Google kommer med, er kun å indeksere det innholdet i avisen som faktisk er gratis. Typisk vil dette være tittel, ingress og kanskje noen få linjer tekst. Denne type treff vil merkes «Subscription». For å se resten, må brukeren punge ut.

Aviskongen Rupert Murdoch fra medieimperiet News Corporation har tidligere uttalt at han ønsker å blokkere Google helt fra sine nyhetsnettsider, inkludert aviser som Wall Street Journal, The Times og The Sun, for å få på plass en betalingsordning for nyheter.

Foto/video