Google Picasa for Mac i beta

Google Picasa for Mac i beta

Prøvekjørt: Windows-brukere har lenge kunnet glede seg over Googles ypperlige bildehåndteringsverktøy Picasa. Nå er det Mac-brukernes tur.

Nå i januar har Google sluppet den første betaversjonen av bildebehandlingsprogrammet Picasa for Mac. Utgaven vi har prøvekjørt, bærer versjonsnummeret 3.0.1.321.

Samtidig har Goole lansert en innstikksmodul for Apples iPhoto-program som gjør det mulig å publisere iPhoto-bilder via Googles Picasa Web Album-tjeneste i stedet for å bruke Apples tjeneste for webpublisersing av bilder.

Picasa for Mac er, som så mangt som kommer fra Google, i beta. Men det er ingen grunn til å henge med hodet av den grunn. Picasa er nemlig gratis, og hadde ikke Apple nettopp kommet med en oppgradering til iPhoto, så ville de hatt meget sterkt konkurranse.

Å si at Picasa er en utfordrer til iPhoto blir likevel på en måte feil. Selv om Picasa er gratis, så følger iPhoto med en Mac som en del av iLife-sviten.

Nå skal det sies at iLife oppgraderes med jevne mellomrom, noe som kan utløse et behov for å kjøpe denne opppgraderingen sålenge man ikke samtidig oppgraderer til en ny versjon av operativsystemet som inkluderer denne nye versjonen. Og disse releasene er som kjent stort sett ikke synkronisert.

Står ikke tilbake for iPhoto

Men Picasa har likevel et solid verktøyssett som ikke står tilbake for iPhoto, og noen vil sikkert kunne tenke seg å ha begge programmer installert. Faktisk har Google tenkt på dette, og gir Picasa tilgang til iPhoto-biblioteket, men uten å foreta endringer idet. Slik oppstår det ingen konflikter.

Picasa for Mac er både et program for Mac-en, og en web-applikasjon - det vil si et program som kjøres over nettet. Skrivebords-versjonen tar seg av billedhåndtering lokalt, mens online-versjonen kan kobles opp mot Googles online bildebibliotek kalt Picasa Web Albums, som lar deg dele dine bilder på nett.

Ansikt-sortering

Albumene kontrollerer du selv - hvem som skal kunne se dem, og om de skal være passordbeskyttet. Picasa Web Albums har dessuten en innebygget ansiktsgjenkjennings-teknologi som lar deg sortere dine bilder basert på ansikter.

Her har Picasa for Mac fått beskjed om bare å vise bilder med ansikter. Utvelgelsen skjer lynraskt.

Picasa lar deg både holde oversikt over bildene på din Mac, samt redigere og retusjere dem. Som for eksempel fjerne røde øyene fra blits-fotografier. Det er også innebygd en lang rekke effekter, som gir deg kreativ kontroll over dine bilder.

Picasa er intelligent nok til å forhåndsvise effektene fullt ut virtuelt, slik at original-bildet ikke endres før du til slutt ber om at endringene gjøres permanente.

En sikkerhets-kopi av original-filen kan også lagres som backup. Og bildene kan geotagges, slik at geografisk informasjon kan legges til selve bildet. Bildene kan legges ut virtuelt pa et lysbord, og man kan lage kollasjer som også kan lagres. Bildene kan selvfølgelig også skrives ut.

Picasa velger en alternativ angrepsvinkel til håndteringen av bildebiblioteket. Original-filene blir liggende der de er, i motsetning til for eksempel iPhoto, som overfører bildene til et eget, lukket bibliotek. Og bildene kan selvfølgelig ligge i forskjellige mapper - det er helt opp til deg.

Men Picasa gir deg også tilgang til iPhoto-biblioteket, men heldigvis med en bekyttelses-mekanisme som hindrer deg i å gjøre endringer. Men du kan lage en kopi av en fil fra iPhoto-biblioteket rett i Picasa for redigering.

Plug-in for iPhoto

Dersom du ikke er helt overbevist om du trenger et program til, og egentlig er godt fornøyd med iPhoto, så har Google likevel en hyggelig nyhet for deg. Nemlig en plug-in for iPhoto, som gir deg tilgang til Picasa Web Albums. Og faktisk fungerer dette også som et frittstående program, så opplasting av bildefiler til et delt album på nett kan gjøres med dra-og-slipp rett fra filmappen.

Picasa for Mac er en gratis beta testversjon, og krever OS X 10.4.9 eller senere, en Intel-prosessor, minst 256 MB med internminne og minst 100 MB ledig plass på harddisken. Picasa for Mac kan lastes ned her , og Picasa Web Albums Uploader kan lastes ned her .

Nedenfor vises video-demonstrasjoner av begge programmer.

Foto/video