Gratis mot gratis

Gratis mot gratis

Test: Bør du velge Picasa eller Windows Photo Gallery som bildebehandler?

Fotoalbum- og bildebehandlingsprogrammet Picasa fra Google er blant gratisalternativene som har høstet mest positiv omtale. Derfor var det med spenning vi dro i gang en duell mellom Picasa og Windows Photo Gallery, det nye album- og bildebehandlingsprogrammet som Microsoft har innlemmet i Windows Vista.

Gjenfinning

Våre bilder har flyttet seg fra gammeldags album i bokhylla til digitalt album på pc. Samtidig tar vi mange flere bilder enn før, ettersom de digitale bildene er «gratis». Da har vi fått et stort problem: Hvordan finne igjen de bildene vi ønsker å se eller vise frem? Mer enn noe annet er det dette problemet både Picasa og Windows Photo Gallery prøver å løse for oss.

Og begge benytter de samme teknikkene for gjenfinning. Noen for dem som bare dumper bilder på harddisken uten å gjøre noe mer med dem (gjenfinning på dato). Noen for de mer disiplinerte, som merker bildene med nøkkelord («tags») eller rangerer dem med stjerner slik at man er sikker på å vise frem bare de bildene man er fornøyd med. Hvis du i tillegg tar deg bryet med å legge inn individuelle bildetekster for hvert bilde, får du etter en stund mye å søke på.

Den datobaserte registreringen av bildene egner seg best for dem som begynner fra «scratch». Bilder som du tar fra nå av og fremover, blir registrert på den datoen som digitalkameraet ditt gir bildet i fotograferingsøyeblikket. Hvis du derimot henter inn en masse bilder som du har hatt liggende på opptil flere generasjoner av pc-er tidligere, kan den opprinnelige datoen ha forsvunnet forlengst. Kanskje er det i stedet datoen for når bildet ble overført til ny pc for flere år siden eller ble berget fra en sikkerhetskopi etter et disk-krasj, som nå fungerer som «fotograferingsdato».

Jeg opplevde til og med at et importert bilde la seg på året 2099 – spooky. Og hvis en del av bildene i det digitale albumet ditt er gamle, innskannede bilder, er det jo innskanningsdatoen og ikke fotograferingsdatoen som er registrert. Dette betyr at «dato» ofte er et dårlig søkekriterium. Desto viktigere er det at albumprogrammene byr på andre søkemetoder som fungerer godt.

Begge programmene i testen benytter for øvrig Windows' eksisterende mappestruktur og flytter ikke bildefiler fysisk.

NESTE SIDE: Picasa

Les om:

Foto/video