HAL 9000 for Mac og iPhone

HAL 9000 for Mac og iPhone

Det er åtte år siden 2001, men rom-odysséen inspirerer fortsatt. Nå er det kommet HAL 9000-pynt til Mac og iPhone.

Den legendariske science-fiction-filmen 2001 har vært et stilistisk forbilde i over 40 år. Nå kommer fremtiden til en iPhone eller en Mac nær deg, i form av en HAL-skjermsparer for Mac og en HAL-simulator for iPhone.

LES OGSÅ: - Altfor mye søppel hos App Store

HAL 9000 var den berømte datamaskinen med kunstig intelligens i «Space Odyssey»-bøkene til science fiction-forfatteren Arthur C. Clarke.

Filmregissør Stanley Kubricks fremtidsvisjon 2001: En rom-odyssé har inspirert utallige av oss, fra Björk og Chris Cunningham til Apple og Mac-designer Jonathan Ive. Og en hel verden, kan vi vel trygt legge til.

Dessuten vedvarer dens appell. Ikke verst for en film som ble laget i 1968 og hvis antatte aktualitet rent tidsmessig nå er overskredet med åtte år.

På den annen side trodde man for hundre år siden at vi i år 2000 ville kjøre rundt i flyvende biler. Og i 1999 trodde vi at verden skulle gå under første januar 2000, så man kan jo spørre seg om verden faktisk går fremover. Fremdeles har vi ikke fått fart på CERNs LHC, så vi skal vel ikke ta noe for gitt.

LES OGSÅ: Norsk radio på iPhone

HAL-skjermsparer og -simulator

Men for dem med hang til 2001s tekno-morbide design-fantasier kan vi anbefale to gratis prosjekter - et til iPhone og et Mac.

For det første: En skjermsparer med grafikken som svirrer rundt på HALs monitorer ombord i romskipet med kurs for Jupiter, og for det andre: En HAL 9000-simulator for iPhone.

Førstnevnte gratis her , og sistnevnte fås altså gratis hos Apples iTunes App Store her . Man får fort frysninger av å høre HALs «Nothing can go wrong» - men det ser unektelig veldig kult ut.

For ordens skyld kan skjermspareren også lastes ned i Windows-versjon.

PS: Ondsinnede rykter vil ha det til at initialene HAL er en skjult kode for IBM - neste bokstav i alfabetrekken for de respektive - selv om både Clarke og Kubrick har benektet en slik sammenheng. Nedenfor kan det beskues to grafisk fascinerende videoklipp som begge har dratt veksler på 2001s fantastiske set-design: Apples reklame i forbindelse med overgangen til Intel-prosessorer (som egentlig er en Postal Service-video), og Apples HAL Y2K Think Different-spot. Legendarisk.

Foto/video