Handbrake - 13 år i beta

HANDBRAKE: Skjermbilde fra et av de mest populære videokonverteringsprogrammene på markedet. Det finnes blant annet for Mac, Windows og Ubuntu Linux. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Handbrake - 13 år i beta

Videokonverteringsprogrammet Handbrake er nå ute i versjon 1.0.0. Etter 13 år i beta.

Selv om DVD-en er på vei ut, har mange av oss fortsatt behov for å konvertere en og annen videofil til et nytt bruksområde, for eksempel for å kunne vise videoen på en Iphone, en Android-mobil, en Playstation, en Xbox-enhet eller en rekke andre typer enheter og formater som det er ferdige oppsett for i Handbrake.

Det finnes masser av konverteringsprogrammer å velge blant, men det mest populære blant Mac-brukere er sannsynligvis gratisprogrammet Handbrake.

Handbrake er imidlertid et kryssplattform-produkt som også er tilgjengelig for Windows-brukere – fra Vista til Windows 10 – og for Ubuntu. Det finnes til og med en kommandolinje-versjon, og kildekoden kan også lastes ned.

Et typisk bruksområde for Handbrake har vært å konvertere DVD-filmer som man har kjøpt, til en videofil som kan lagres på harddisk og spilles av for eksempel via Apple TV – noe som anses som helt legitimt så sant man ikke deler filen med andre.

Tilgjengelig i 13 år

Handbrake er basert på åpen kildekode og har vært tilgjengelig i 13 år. Det spesielle med programmet er at det i alle disse årene har vært ute i en eller annen betaversjon. Den siste versjonen i Handbrakes lange betaepoke er så vidt vi kan se versjon 0.10.5, kunngjort i februar 2016.

Programmet så dagens lys i 2003. Utvikleren av den første betaversjonen var kjent på Handbrake-forumet under kallenavnet «titer». Rundt 2006 mistet de involverte kontakten med «titer», og andre overtok arbeidet med å videreutvikle koden. Problemet var at endringer av koden krevde autorisasjon fra «titer», men «titer» var altså ikke tilgjengelig, så den «offisielle» koden ble derfor ikke oppdatert.

I 2007 dukket imidlertid «titer» opp igjen og ga sin velsignelse til utviklingsarbeidet som andre hadde gjort i mellomtiden. Senere det året ble koden offisielt gitt navnet Handbrake.

VERSJON 1.0.0: Her er beviset på at Handbrake nå endelig er kommet i versjon 1.0.0.

Handbrake-teamet har fortsatt kontakt med «titer», men vedkommende er ikke lenger med i det daglige arbeidet med programmet eller prosjektet, heter det på Handbrake-nettsiden.

Julegave

Det var på julaften 2016 at folkene bak Handbrake la ut kunngjøringen om at versjon 1.0.0 var klar for nedlasting.

Sammen med den ferdige utgaven kommer det nytt beta-materiale. Handbrake-teamet melder at en ny online-tjeneste kalt Handbrake Documentation nå er tilgjengelig – i beta.

Den nye dokumentasjonen til Handbrake-programmet skal være mindre teknisk fokusert enn tidligere, med flere steg-for-steg-forklaringer av arbeidsflyten i videobehandlingen.

 Handbrake 1.0.0-dokumentasjonen er tilgjengelig her

Handbrake-teamet har for øvrig benyttet anledningen til å takke for hjelpen fra massevis av bidragsytere opp gjennom årene.

Handbrake 1.0.0 for Mac kan lastes ned her. Merk at programmet ikke er testet og godkjent av Apple. Dette betyr at første gangs bruk av programmet kan kreve at man må omgå sikkerhetssystemet i Sikkerhet og personvern i Systemvalg. En oppskrift fra Apple på en av måtene å gjøre det på, finner Mac-brukere her

Handbrake for andre plattformer finner man her

Mye nytt

Det er mye nytt i versjon 1.0.0 av Handbrake. Både brukergrensesnitt og oppsettsinnstillinger er oppdatert, og kodek-støtten skal være både utvidet og forbedret.

Foto/video