Her er Photokina-nyhetene

Her er Photokina-nyhetene

Verdens største fotomesse er i gang. Her er noen av de mest spennende nyhetene.

* Bilderedigeringen flyttes fra pc-en til kameraet.

* Tallet på kompakte hybrid-kameraer vokser raskt.

* Det tradisjonelle speilrefleks-markedet er likevel langt ifra døende. Tvert imot kommer avanserte speilreflekskameraer på løpende bånd.

Dette er noen av trendene som utpekte seg i forkant av årets store Photokina-messe i Köln i Tyskland – messen åpnet dagen etter at denne oppsummeringen av de viktigste forhåndslanseringene gikk i trykken.

Photokina-messen regnes som verdens største fotomesse. Røttene går tilbake til gjenreisningen av Tyskland etter Den andre verdenskrig – den første utstillingen ble holdt i 1950. Nå arrangeres messen annet hvert år, og i forkant domineres fotobransjen av et vell av lanseringer med tanke på Photokina. Noen godbiter spares helt til messeåpningen, men de aller fleste av produktene som lanseres med tanke på Photokina, er ute på forhånd.

LES OGSÅ:

Leica-inspirert fra Fujifilm

Proffkompakt-krig

I forkant av Photokina brøt det ut en veritabel «proffkompakt-krig» mellom erkerivalene Nikon og Canon. Nikons modeller i dette sjiktet har ikke helt greid å matche Canon-kameraene, med Canon PowerShot G11 som siste modell – inntil for kort tid siden.

Nikon overrasket med lanseringen av sin Coolpix P7000, som innebar en kraftig oppjustering av Nikons tilbud til denne kundegruppen – kompakte nummer-to-eller-tre-kameraer for proffer og fotoentusiaster. «Med P7000 går Nikon rett i strupen på Canon G11», skrev vi på PC Worlds nettsider. P7000 så nesten ut som en klon av G11, men med større zoomomfang, bedre videokvalitet og høyere oppløsning på lcd-skjermen.

LES OGSÅ:

Proff-kompakt fra Nikon

En uke senere slo Canon tilbake med G12. Med opprustning til HD-video i 720p-format og andre forbedringer, blant annet mer avansert bevegelsesdemping og elektronisk vater, har Canon sørget for at de to selskapene igjen står omtrent likt i dette kamerasjiktet.

Nikon byr på litt større zoomomfang, tilsvarende 28-200 mm mot 28-140 mm hos Canon. Nikon har lcd-skjerm med 921 000 pikslers oppløsning, mens man hos Canon må nøye seg med 461 000 piksler. G12 har imidlertid vridbar skjerm. Begge har oppløsning på rundt 10 megapiksler.

Så her er det duket for test-dueller utover høsten.

Nikon Coolpix P7000 vil koste 4690 kroner inklusive mva. Canon PowerShot G12 kommer i salg i oktober, og veiledende pris er satt til 4999 kroner inklusive mva.

LES OGSÅ:

Canon slår tilbake med PowerShot G12

Kompakt S80

I tillegg til P7000 har Nikon nå også lansert Coolpix S80, en ekstremt kompakt kameramodell med berøringsfølsom OLED-skjerm i stedet for vanlig lcd-skjerm. 3,5-tommersskjermen har en oppløsning på 819 000 punkter.

Man kan dirigere fokus mot bestemte områder i motivet ved å peke på OLED-skjermen. På skjermen kan man også arbeide med bildebehandling i ettertid, retusjere bildene og legge på kreative filtre.

Prisen på S80 er satt til 2290 kroner inklusive mva.

Superzoom

Canon på sin side har kommet med PowerShot SX30 IX. Kameraet ser ut som et kompakt speilreflekskamera, men er det ikke. Det er bygd på kompaktkamera-teknologi og har et superzoomobjektiv med hele 35x zoomomfang. Brennvidden tilsvarer 24-840 mm, altså fra meget god og anvendelig vidvinkel til ekstremt høy telebrennvidde.

Noen av dem som velger en kompakt speilrefleks og aldri kjøper noe annet enn 3x-zoom «kit»-objektivet som følger med, kan ha større nytte av SX30 IX. Skulle man skaffet seg så stort brennviddeomfang med speilrefleksoptikk, måtte man ha investert en formue. Med SX30 dekker man alle behov fra vidvinkelbilde av hele familien rundt spisebordet til nærbilder av fugler i skogen. I tillegg kan man ta 720p HD-video.

Veiledende pris blir cirka 4000 kroner.

Speilrefleksene fortsetter

Mange har spådd speilreflekskameraenes snarlige død etter hybrid-kameraenes inntog, men produsentene fortsetter ufortrødent å lansere stadig nye og mer avanserte speilreflekskameraer. Både Canon, Nikon, Pentax, Olympus og Sony har lansert speilreflekskameraer på sensommeren og høsten som må regnes med blant Photokina-produktene.

Nikon kom like før Photokina med sitt kanskje viktigste speilreflekskamera på lenge: D7000. Dette er et kamera for ivrige fotoamatører og det nedre sjiktet av entusiastmarkedet. Kameraet skal i praksis overta rollen til D90, som har vært en av Nikons bestselgere. D90 skal riktignok ikke pensjoneres ennå, men synker nok enda mer i pris når D7000 kommer i salg i slutten av oktober til en pris for kamerahuset på rundt 10 000 kroner.

Med D7000 greier Nikon endelig å matche Canons speilreflekser med full HD-video i 1080p-oppløsning, selv om 720p i praksis er mer enn godt nok for de fleste av oss, særlig hvis opptakene skal redigeres på pc.

D7000 er på 16,2 megapiksler og har fått mer avansert autofokus enn D90. Det skal greie ganske kjapp autofokus også under videoopptak, noe som hittil ikke har vært så lett å få til med speilreflekskameraer.

LES OGSÅ:

Viktig Nikon-lansering: D7000

Igjen ser vi hvordan Nikon og Canon stadig flyr i strupen på hverandre – D7000 blir trolig viktigste konkurrent til Canon EOS 60D, som ble lansert noen uker tidligere. Også her snakker vi om kamerahus-pris på cirka 10 000 kroner, mens oppløsningen er noe høyere enn hos Nikon, 18 megapiksler. På den andre siden er det ikke noe magnesium i dette kamerahuset, slik Nikon byr på.

Canon 60D har fått omfattende redigeringsmuligheter. Canon tror at mange fotoentusiaster kvier seg for å drive med bilderedigering på pc. Mange av funksjonene for programvaren som ellers følger med Canon-kameraene på cd, er nå bygd inn i selve kameraet.

LES OGSÅ:

Canons nye entusiast-kamera

Olympus E-5 med video

Olympus har tilsynelatende hatt mest fokus på sine kompakte Micro FourThirds-kameraer i senere tid, men akter ikke å gi opp det tradisjonelle speilrefleksmarkedet med det første likevel. Tvert imot går Olympus nå sterkt ut med E-5, som erstatter semiproff- og entusiastkameraet E-3.

Kameraet markerer at Olympus endelig har fått video på sine klassiske speilreflekskameraer. Her er det snakk om HD-video i 1280 x 720 piksler med 30 bilderuter i sekundet.

Olympus har beholdt den vridbare lcd-skjermen, men nå er det snakk om en tretommers skjerm med oppløsning på 920 000 punkter. Kameraets oppløsning er økt fra 10,1 til 12,3 megapiksler sammenlignet med E-3.

Også Olympus satser mye på bildebehandling i kameraet, forhåndsprogrammerte motivoppsett og avanserte kunstfiltre, blant annet filter for virtuelle HDR-bilder.

Veiledende pris på kamerahuset er 16 990 kroner inklusive mva.

LES OGSÅ:

Olympus E-5 med video

Pentax i rustfritt stål

Også Pentax satser på entusiast-markedet med sin nye K-5, et avansert speilreflekskamera med rustfritt stål i kamerahuset. Stikkord forøvrig er oppløsning på 16,3 megapiksler og et ISO-omfang som går helt opp til ISO 51 200. Videoopptak kan gjøres i full 1080p-HD.

Pentax K-5 har hele 18 digitale filtre som kan brukes til å etterbehandle bildene i kameraet.

Kameraet vil koste om lag 12 700 kroner med standard 18-55 mm zoom-objektiv. Pentax har også utviklet et nytt 18-135 mm zoom-objektiv som vil koste cirka 7000 kroner.

Mye annet nytt

Photokina-messen bød også på mye annet nytt som vi ikke har fått plass til her. Sony er for eksempel kommet med sine spennende a55- og a33-speilreflekser med gjennombelyst speil som gir lynrask autofokus også under videoopptak, mens Casio har lansert en spennende GPS-løsning på EX-H20G, særlig myntet på folk som tar mange bilder på reise.

LES OGSÅ:

Sony-revolusjon på speilrefleks-video

Foto-globus

Verdens største foto-globus hang i taket i en passasje mellom to av utstillingshallene på Photokina-messen. Siden mai har fotointeresserte fra mer enn 80 land sendt inn sine bilder, og mange av dem er havnet på foto-globusen.

LES OGSÅ:

Video og foto smelter sammen

Foto/video