HP-kamera imponerer med storskjerm

HP-kamera imponerer med storskjerm

LISBOA: Vi har prøvd HPs nye kompaktkamera-flaggskip Photosmart R937. Her er vår konklusjon.

HP Photosmart R937 er det nye flaggskipet blant HPs kompaktkameraer, som i praksis er den eneste kameraklassen HP nå satser på.

Vi må presisere at vi ikke snakker om ordentlige storskjermer, men om det som angivelig er verdens største berøringsfølsomme lcd-skjerm plassert på et digitalkamera, med en diagonal på 3,6 tommer (9,14 cm).

Kameraet har dessuten en unik design som gjør at det skiller seg klart fra konkurrentene.

Vi fikk anledning til å prøve kameraet på HP Lab University 2007, et større europeisk presseseminar i HP-regi som nå går av stabelen for tiende år på rad, denne gang i Lisboa.

Førsteinntrykket er at den store skjermen er ypperlig til å vise bilder man allerede har tatt. HP har sine ord i behold når de snakker om at dette er et digitalkamera som erstatter det gode, gamle fotoalbumet.

R937 har en imponerende lcd-skjerm på 3,6 tommer

På grunn av skjermen er R937 en av få modeller vi har testet hvor det faktisk går greit å redigere bildene i kameraet i stedet for på pc.

Men tross mulighetene for å justere lysstyrken på skjermen er det vanskelig å se motivet når man tar bilder i sterkt sollys. Lisboa en skyfri og sol-intens junidag var ikke det heldigste miljøet HP kunne ha valgt for å demonstrere kameraets fortreffeligheter. Dette er imidlertid et problem som kameraet deler med mange av konkurrentene som mangler gjennomsiktssøker.

En ny tid

Uansett tror vi at HP Photosmart R937 innevarsler en ny epoke for de kompakte digitalkameraene. Kombinasjonen av den store skjermen og et menysystem som ligner mer og mer på menyene i et fullblods pc-program, vil gjøre det mer attraktivt enn noen gang å utføre bildebehandlingen og bildevisningen på kameraet.

Riktignok har konkurrenter som Sony også lignende løsninger når det gjelder å frigjøre digitalkameraet fra pc-en, men HP-kameraets formfaktor og betjeningsmåte gjør at det likevel skiller seg ut. På godt og vondt.

Vaner må endres

På pluss-siden står altså den store skjermen. Midt i mellom står et forhold vi ikke har greid å ta stilling til ennå: Den store skjermen gjør at man må vende seg til nye måter å holde og betjene kameraet på, for det er ikke plass til mer enn et par knapper på baksiden, zoomknappen og en knapp for å skru av og på visningen av kamerainnstillingene. De fleste av de øvrige innstillingene endres på den berøringsfølsomme skjermen, med store ikoner og menyvalg.

Og på en klar minusside står plasseringen av blitsen rett ovenfor objektivet. Det skulle ikke mange blitsbildene til på kvelden her i Lisboa før vi kunne fastslå at røde øyne blir et enda større problem med dette kameraet enn generelt med kompakte digitalkameraer.

R937 har ifølge HP verdens største berøringsfølsomme lcd-skjerm. Personen på skjermen er Ross Allen, en av HPs seniorutviklere innen digitalfoto og skrivere.

Vi merket oss også at den ellers så effektive bildestabilisatoren har den ulempen at man ikke kan endre ISO-innstilling manuelt når bildestabilisatoren er slått på. Vanligvis er ikke dette noe problem, men i svak innendørsbelysning opplevde vi å få ganske høyt støynivå i bildene når kombiløsningen med bildestabilisator og automatisk økning av lysømfintligheten dro ISO-verdiene opp i ISO 1600.

På den andre siden fikk vi bilder som så bra ut på opptil ISO 800, så her trengs det grundigere tester av bildekvaliteten.

Tross innvendingene likte vi å fotografere med HP Photosmart R937. Førsteinntrykket var at bildekvaliteten var høy når vi fikk veleksponerte bilder i god oppløsning. R937 har en maks oppløsning på åtte megapiksler.

HP Photosmart R937 kommer i salg i Norge rundt midten av juli og vil få en veiledende pris på 2 399 kroner.

LES OGSÅ: Digitalkamera for de hardhendte

Les om:

Foto/video