Hvilken iPod skal du kjøpe til jul?

Hvilken iPod skal du kjøpe til jul?

Har du valgets kvaler? Vi hjelper deg å velge riktig iPod-modell.

Apple passer allltid på å oppdatere iPod-serien sin i god tid før jul. Årets produkter er mer funksjonsrike enn noensinne, og vi tror de fleste kan finne seg en iPod de vil være fornøyd med (om de foretrekker iPod, da).

Men hvilken modell skal du velge? Og hvorfor? Her er noen grunner for og imot de forskjellige modellene.

Se bildeserien

iPod gjennom tidene

iPod touch

iPod touch ble oppgradert i høst, med raskere prosessor og mer lagringsplass. Spilleren ser ut som en iPhone, men du kan hverken ringe eller sende tekstmeldinger. Du kan imidlertid surfe på internett og sjekke e-post via trådløst nett.

Spilleren kommer med Apples iPhone 3.0-programvare. Og som med iPhone har du også tilgang til over 100 000 applikasjoner fra Apples App Store. Det, i kombinasjon med den nye maskinvaren, gjør iPod touch til en utmerket liten spillenhet. Både Apple og spillselskapene satser hardt på dette området, og det kommer stadig nye, store spillnavn til plattformen.

Som musikkspiller er iPod touch god. Lyden er bra, men de mest lydopptatte vil nok ergre seg over at det ikke er mulig å justere lydbildet på noen som helst måte. Det gjelder for øvrig alle iPod-spillerne til Apple.

iPod touch har etter hvert blitt en ganske komplett mediespiller. Den har nesten alt. Synes du det fort blir tungt å dra rundt på både en iPod touch og en mobiltelefon, er kanskje iPhone eller en annen musikkmobil veien å gå.

Pris: 8 GB - 1 690 kroner, 32 GB - 2 490 kroner, 64 GB - 3 290 kroner
Passer for: Spillglade barn (og voksne), den som vil ha en iPhone uten telefonimulighetene

Test:

iPod Touch med OS 3.1, iPod Nano med video og iPod Shuffle

iPod nano

Femtegenerasjons iPod nano er en slank og stilig m3-spiller som kommer med to store nyheter - innebygd videokamera og fm-radio.

Det innebygde kameraet tar opp video i vga-oppløsning og kvaliteten fungerer greit til Youtube, Facebook og e-post. Det er imidlertid ikke like bra som de dedikerte små hd-videokameraene som for eksempel Creative Vado HD.

Videre kommer Nano med taleopptak, innebygd radio med pausefunksjon, samt en liten høyttaler (kjekt hvis du vil vise frem videoer o.l.). Spilleren har skritteller og kan enkelt brukes sammen med Nike + joggesko og iPod Sport Kit for å holde oversikt over treningen.

Nano kommer med 8 gigabyte eller 16 gigabyte lagringsplass. Det burde holde for folk flest. Den er både liten, lett og stilig. I tillegg er den enkel å bruke, og den er god på de fleste områder.

Pris: 8 GB - 1 250 kroner, 16 GB - 1 490 kroner
Passer for: Den som er ute etter en vanlig, men bra mp3-spiller

iPod shuffle

iPod shuffle er verdens minste musikkspiller, ifølge Apple. Og liten er den. Den mangler både skjerm og knapper, og du styrer den via hodetelefonene. Med funksjonen VoiceOver får du lest opp både sangtitler og artistnavn, så du klarer deg fint uten skjerm.

Shuffle er en kjekk, liten spiller som gjør én ting, nemlig å spille musikk. "For deg som allerede har musikkbiblioteket organisert i iTunes er Shuffle et praktisk tilbehør. Du setter enkelt opp synkroniseringen slik at du kun fyller Shuffle med musikk du liker", skrev vi i vår omtale tidligere i år.

Pris: 2 GB - 479 kroner, 4 GB - 649 kroner
Passer for: Treningsglade mennesker, folk på farten

Test:

Er nye iPod shuffle for liten?

iPod classic

Ifølge Apple er den klassiske iPod-en for "de som trenger å ta med seg alt, overalt". Med 160 gigabyte lagringsplass burde dette holde i massevis.

iPod classic har plass til 40 000 sanger, 200 timer med video, 25 000 bilder eller en kombinasjon. Batterilevetiden er på 36 timer. Spilleren er tilgjengelig i sølv og i svart.

Pris: 160 GB - 2 090 kroner
Passer for: Musikksamleren

Test:

Apples iPhone 3GS øker forspranget

Les om:

Foto/video