Hvilken tv skal jeg velge?

Hvilken tv skal jeg velge?

Kjøpeguide: Det er ikke lett å skulle velge seg en tv med det enorme utvalget som finnes i dag. Det er mye å tenke på og valgene er til tider vanskelige.

Det skal ikke mer enn en kort tur på Elkjøp eller Expert til for å se at TVen din nå skal være flat. Vanlige TVer (Cathode Ray Tube, CRT) er så ut som det kan bli. Skal man vært på hugget om dagen er det tydelig at jo flatere og større, jo bedre. (Vår nye kjøpeguide for tv-er har arvet plassen til den gamle. Derfor er mange kommentarer eldre enn selve saken .)

Hjemmekino er spådd en forrykende vekst i årene som kommer. Da følger det logisk at skjermene som skal benyttes til dette også kommer til å vokse eksplosivt, enten det er projektorer, LCD-skjermer eller plasmaskjermer. For at dette ikke skal bli alt for komplisert skal vi holde projektorer utenfor denne artikkelen. Vi skal bare slå fast at projektorer passer best for dem som vil bygge hjemmekino i et eget rom, ikke for dem som vil ha sstorskjerm i stua og som samtidig ønsker at dette også skal fungere som TV. Da er plasma eller LCD den enste løsningen som duger.

Etter hvert som prisene synker og utvalget blir stadig større kommer også spørsmålet om hvilken teknologi som er best. Problemet er, i dag, at svaret på det spørsmålet langt på vei kommer an på hvem man spør. Vi skal her prøve å gi deg en så objektiv gjennomgang som mulig og forhåpentligvis gi svar på noen av de vanligste spørsmålene.

Frem til nå har flatskjerm-TV stor sett dreid seg om å skaffe seg den største tv-en tilgjengelig. Tidligere dominerte plasma dette markedet ut fra to forutsetninger. Størrelsen på plasmaskjermer starter stort sett på 40-tommer, mens LCD-TV slet med å komme opp i denne størrelsen. Den andre forutsetningen var at prisene på plasma-TV var langt lavere enn hva som var tilfellet for LCD-TV. Dette skillet eksisterer ikke leger. LCD er kommer nå i stort sett alle størrelser, selv om de største er svært dyre. I volumsegmentene er imidlertid LCD kommer svært langt ned i pris.

Det som er konstant er at plasma ikke har kommet seg under 37 tommer ennå. Det finnes nå planer om å lage mindre plasmaskjermer enn dette, og selv om vi er skeptiske til om plasma vil klare å holde prisene på små skjermer lave ønsker vi dem velkommen. Det tar nok imidlertid en gos stund før vi ser de fleste produktene i butikken. Det er imidlertid en del andre faktorer enn bare størrelse og pris som skiller de to teknologiene fra hverandre. Vi skal kort se på hvordan teknologiene fungerer og hva som kjennetegner dem og hvilke styrker og svakheter den enkelte teknologien har.

  1. Mer om Plasma
  2. Mer om LCD
  3. Valgets kvaler

Les om:

Foto/video