Hvor blir dere av, Wimp?

Hvor blir dere av, Wimp?

KOMMENTAR: Mens svenske Spotify pøser på med nytt, kan det virke som om norske Wimp har skrudd muteknappen på. Hva skjer?

I begynnelsen av 2010 ble den norske streamingtjenesten WiMP lansert som et alternativ til Spotify. Den svenske tjenesten hadde rundt to års forsprang, en relativt stor kundegruppe og var helt fri i bruk.

WiMP var annerledes. Tjenesten var ikke gratis. Utvalget var heller ikke det samme. WiMP hadde større fokus på norsk musikk. Og så hadde de Pink Floyd. Designmessig skilte de seg også ut. Brukergrensesnittet var mer forseggjort. Det redaksjonelle innholdet var prisverdig. Det var plutselig morsomt å sette seg ned med programmet og navigere seg rundt etter ny musikk.

2010 ble et år hvor WiMP og Spotify slåss om de norske brukerne. Mange likte WiMP over årsakene nevnt i forrige avsnitt. WiMP dro fordeler der Spotify hang etter. Spotify har tradisjonelt ikke hatt noe stort fokus på design. Pc-klienten har vært relativt simple greier. Det redaksjonelle innholdet var heller ikke mye å skryte av. Tragisk dårlig, vil noen si.

Men så har det altså gått noen år. Begge tjenestene har satset på sine respektive apper til iOS, Android og Windows Phone, i tillegg til at det har blitt jobbet med å rulle ut tjenestene til tredjepartsløsninger som Sonos og Squeezebox. Ja, og Canal Digital og andre tv-selskaper. De tradisjonelle avspillingsklientene for pc og Mac har også blitt oppdatert, men i ulik grad. Spesielt det siste året har det vært en skjev fordeling hva angår nyheter på denne fronten.

Spotify har pøst på med ny programversjon, bedre (presentasjon av) redaksjonelt innhold og ikke minst apper. Nylig åpnet de også opp for å lage avspillingsbokser for nettsider. Det eneste store på WiMP-fronten er en iPad-app. Nå skal det sies at Spotify av en eller annen merkelig grunn ikke har lansert dette ennå, men nå ryktes det at appen kan være nært forestående.

Og fordi det ikke har skjedd spesielt mye på WiMP-fronten det siste året, begynner irritasjonenene å komme. Ettersom WiMP er basert på Adobe Air, er det et kjent faktum at programmet er tregt, spesielt på en Mac. Håpløst tregt sammenlignet med Spotify. Og det er mer tungvint å bruke. Det er fremdeles ikke mulig å sortere eller organisere spillelister på noen måte, og favoritter er knotetete å få tilgang til. Facebook-støtten er heller ikke helt stabil, og mange opplever å ikke få tilgang til musikk selv om den er delt.

Det redaksjonelle innholdet til WiMP er fremdeles særdeles bra. WiMP-folkene er utrolig flinke til å hive seg rundt og lage aktuelle spillelister når det skjer noe. Men når man etter hvert begynner å samle opp så mange favoritter, spillelister, og så videre, blir behovet for et raskere og bedre program større. Det skal understrekes at WiMP ikke har blitt noe dårligere, det er mer det at Spotify har blitt bedre. Mye bedre. Dette er spesielt takket være de nye Spotify-appene og samarbeidet med Facebook.

Tredjeparter kan altså lage apper for Spotify hvor de tilbyr en masse ulik funksjonalitet. En av mine personlige favoritter er en app kalt We Are Hunted som lager hitlister for deg basert på sosiale medier, P2P-nettverk, diskusjonsforum, iTunes-nedlastinger og Last.fm-scrobblinger - det vil si det som er mest poppis akkurat nå. Og alt er pakket inn i en lekker bildebasert visning. I stedet for å lage redaksjonelt innhold selv, har Spotify med sine apper fått andre til å gjøre det. Det er bra, og lett å ta i bruk.

Begge de to streamingtjenestene har Facebook-integrasjon, men i fjor høst tok Spotify støtten enda lenger og inngikk samarbeid med nettsamfunnet. Alt som spilles av i Spotify vises nå i Facebook-tidslinjen i sanntid, og hva brukerne hører på dukker opp i nyhetsstrømmen direkte. Så ikke bare kan du se hva som er favorittmusikken til dine venner i selve Spotify-programmet, men du kan se hva de hører på - når de hører på det - rett på Facebook. Supersosial musikklytting.

WiMP er riktignok lillebror i forhold til Spotify, som også det siste året har blitt lansert i USA. Det gir selvsagt flere brukere og flere muligheter til å gjøre forbedringer. Det blir fremdeles sagt at Spotify ikke tjener spesielt mye penger, faktisk så har de ennå til gode å gå i pluss, men satsingen er det ingenting å si på. WiMP går for å være mer attraktiv i platebransjen, siden tjenesten kun er betalingsbasert og dermed mer lønnsom, men brukere er som kjent kravstore og krever kontinuerlig forbedring. Jeg tipper jeg ikke er den eneste som mener det.

Til slutt vil jeg nevne at jeg har hatt WiMP som den foretrukne tjenesten siden det ble lansert. Mest på grunn av designen og på grunn av det redaksjonelle innholdet. Men de siste par månedene har Spotify sluppet en del spreke nyheter som gjør at jeg sterkt vurderer å svitsje. Så da spør jeg dere, WiMP, er det noen grunn til at jeg ikke skal gjøre det?

Foto/video