Hyller kaos på nett

Hyller kaos på nett

Vi kveles ikke av nettets overveldende informasjonsmengde. Kaoset er tvert imot en styrke, mener nettekspert. Finn ut hvorfor.

Rot og kaos fremheves som en positiv del av internett av professor David Weinberger, som i går besøkte messen New media Days i København.

Weinberg er mannen som beskrev Web 2.0 lenge før det faktisk fantes gjennom boka « The Cluetrain Manifesto», og er ansett som en svært skarp internett-kommentator.

I går snakket han ifølge Comon.dk om hva som får nett-kaoset til å fungere: Linker og data som beskriver data – såkalte metadata.

- På 90-tallet ble vi advart om at vi ville bli overveldet av informasjon. At vi ville drukne i informasjon. I realiteten kom det mye mer informasjon enn vi fryktet, men vi druknet ikke.

Metaredning

Weinberger mener løsningen på den voldsomme mengden informasjon var metadata.

- Derfor er endringen i metadatas natur så interessant å kikke på, sier han.

Digitalisering av data og metadata har gitt oss overblikk, mener Weinberger.

Han sier kaos i virkeligheten gjør at vi ikke finner ting, men at rot på nettet er en god ting.

- For når alle har fri adgang til å linke på kryss og tvers til innhold på nettet, er det med på å styrke informasjon om innholdet. Det skaper metadata, sier han.

- I en avis er data og metadata adskilt. Det er tydelig skille mellom metadata som journalistens underskrift og selve data i artiklene. Men online smelter de to ting sammen. Der blir metadata noe du vet. Og data er det du vil vite. Hvis begge deler kan brukes til å finne informasjon så har vi blitt klokere som rase, mener Weinberger.

Wikipedias styrke: Linker

Han viser til Wikipedia . Wikipedias konkurrent Britannica har artikler med hundretusener av ord om hvert oppslagsord. Hos Wikipedia har artiklene normalt 6000 ord.

Forskjellen ligger i at nesten samtlige ord eller setninger er aktive linker hos Wikipedia. Det er metadata, og ifølge Weinberger Wikipedias styrke.

- Det er linker som betyr noe. Forbindelser betyr noe, sier professoren.

Foto/video