Instagram får overhaling

Instagram får overhaling

Den populære fotodelings-appen til iPhone klar i versjon 2.0.

Instagram har sluppet versjon 2.0 av sin populære fotodelingsapp til iPhone. Oppdateringen bringer en rekke endringer og nye funksjoner til appen, først og fremst hva gjelder kamera-funksjonalitet.

For dem som ikke kjenner til Instagram, er det en sosial fotodelingstjeneste som kun eksisterer på iPhone. Appen består av to hoveddeler, en del med sosiale funksjoner hvor man kan følge venner og like og kommentere bilder, samt en bilde-del hvor du kan ta bilder og legge på effekter a la leketøyskameraer.

Til tross for at Instagram kun eksisterer på én plattform, har tjenesten vokst seg veldig populær. I dag har Instagram over 9 millioner brukere, og i forrige måned nådde tjenesten en milepæl på 150 millioner opplastede bilder. Den voldsomme populariteten gjør at Instagram-folkene nå jobber med web- og Android-apper til tjenesten.

Men aller først ut er en stor oppdatering av appen til iPhone.

Se effekter live

De største endringene i versjon 2.0 av Instagram dreier seg om kameraet. Det ser ganske annerledes ut. Kamera-grensesnittet er modernisert, og det er nå mulig å forhåndsvise filtre og effekter «live» før man tar et bilde. Øverst i kameraet er det kommet en ny menyrad med innstillinger. Personlig likte jeg det enkle grensesnittet i forrige versjon, men det kan like gjerne være en vanesak.

Med de nye live-filtrene kan du altså enkelt se hvordan sluttresultatet på bildet ditt blir før du trykker på den virtuelle utløseren. Du kan fremdeles bytte filter etter at du har tatt bildet, hvis du foretrekker det. Instagram også lagt til fire nye filtere: Amaro, Rise, Hudson og Valencia.

Mye annet nytt

Ifølge Instagram skal appen være mye raskere enn før. Å legge på et filter skal gå 200 ganger raskere, noe som betyr at går mye kjappere å svitsje mellom effekter etter at du har tatt et bilde. Tilt-shift-effekten skal dessuten være 100 ganger raskere i bruk enn tidligere.

Elllers har appen fått en funksjon for å skru av og på bilderammer. Tidligere var det ikke mulig til å fjerne rammene i det hele tatt. I tillegg er det endelig blitt mulig å rotere bildene. Det betyr at det ikke er noe problem å ta bilder med kameraet i horisontal stilling.

En av de mest etterlengtedede funksjonene i den nye versjonen av Instagram er trolig høyere oppløsning på bilder, som ikke lenger er begrenset til 612 x 612 pikslers oppløsning. På iPhone 4 lagres bildene nå i 1936 x 1936 pikslers oppløsning, mens på 3GS lagres de i 1536 x 1536 piksler.

Instagram er gratis og krever iOS 4.2.1 eller senere. Appen kan du laste ned fra App Store her.

Foto/video