Internett og tv smelter sammen

Internett og tv smelter sammen

Tv-ene kommer med nettverksinngang, og du bestemmer selv hva du vil se og når.

Det skjer mye i 2010, også innen tv-teknologi. Utviklingen går mot at de ulike distribusjonsplattformene, tradisjonelle tv-sendinger og internett-basert tv, smelter sammen. Med andre ord vil det bli lettere å se hva du vil se, når du vil se det, via nettbaserte tjenester som kan kjøres på tv-en.

Dette i tillegg til tradisjonelle tv-sendinger basert på fastsatte kjøreplaner. Tv-er og tv-bokser kommer fremover til å ha både tv-inngang og inngang for nettverkskabel. Det blir også en viss konkurranse mellom distribusjonsplattformene plattformene.

Les også:

NRK viser OL med Silverlight

- 2010 blir det året der vi i større grad ser en sammenkobling mellom de lineære distribusjonsplattformene og de it-baserte og «on demand»-distribusjonsplattformene, sier Bjarne Myklebust, sjef for mobile tjenester i NRK.

Underholdningspakke

Tidligere har de to distribusjonsplattformene levd separate liv, men nå kan de kobles sammen via tv-bokser, som tar tv-signaler fra bakkenett/kabel/fiber og kombinerer dem med it-muligheter, slik at brukerne kan bruke mer «on demand»-tjenester.

- Det blir koblet sammen til en underholdningspakke, sier Myklebust.

- Det er en trend som kommer, og da er det viktig at innholdsleverandører og operatører har en aktiv rolle og tar aktiv posisjon.

Produksjonsselskaper skviser operatører

Selv om dette i utgangspunktet høres enkelt ut, er det ikke enkelt i praksis. I USA blir kringkastere og operatører skvist ut av tjenester som Hulu. Her sørger tv-produsentene selv for distribusjon av sine programmer over internett. De går sammen om å lage portaler, dit folk kan gå direkte uten å gå via operatør. Dermed sitter operatørene igjen med skjegget i postkassa.

Myklebust håper på et bedre samarbeid her til lands.

- Det er en utfordring i relasjonen mellom medieselskapene og operatørene, hvor begge sitter på nøkkelen. Man er avhengig av et godt samarbeid for å få kombinert de to plattformene, og det tror jeg er en utfordring for hele bransjen. Hvis vi ikke gjør det selv, kommer det inn andre typer konkurrenter -- spesielt fra utlandet, som vil gå forbi oss med å tilby innhold uten at norske operatører eller mediehus har kontroll, sier han.

Les mer om NRKs og ikke minst Viasats tanker på neste side!

Foto/video