Inviterer TG-vinner til Hollywood

Inviterer TG-vinner til Hollywood

Den som vinner videokonkurransen på TG 2012, får en dag med Harald Zwart på filmsettet. I Hollywood.

På neste års The Gathering i Vikingskipet i Hamar blir det for første gang kåret en «Beste regissør» blant dem som leverer inn egne videofilmer til bedømming.

The Gathering, til daglig kalt TG, er den årlige samlingen av flere tusen unge spill- og dataentusiaster i Vikingskipet i påsken.

Vinneren av regissørkonkurransen får en ukes USA-tur, der høydepunktet blir en dag på filmsettet til den norske filmskaperen Harald Zwart i Hollywood – med limousin-transport og egen regissørstol til TG-vinneren under filmopptakene.

– Hollywood er talentsøkende

Og dét kan bety et vendepunkt i karrieren til den unge norske filmentusiasten som går seirende ut av regissørkonkurransen i Hamar:

– Hollywood er ekstremt talent-søkende, sa Harald Zwart i en videokonferanse fra Los Angeles med en håndfull norske journalister torsdag.

Selv om man må gjennom et svært trangt nåløye for å komme seg inn på toppnivå i den internasjonale filmbransjen, er muligheten til stede, også for unge nordmenn:

– Hvis du virkelig er flink, vil du før eller senere bli oppdaget, garanterer Harald Zwart, og han påpeker også at man takket være dagens teknologi ikke lenger trenger å være i Hollywood for å jobbe Hollywood.

Det innebærer naturligvis ikke at han garanterer vinneren av regissørkonkurransen på Hamar noen Hollywood-karriere.

Og bortsatt fra denne ene dagen med spesialoppvartning av et norsk film- og videotalent legger Zwart heller ikke noen spesiell vekt på å hjelpe frem norske filmtalenter – selv om han understreker at han som mange andre i Hollywood gjerne vil hjelpe frem unge filmtalenter generelt.

– Hollywood er ekstremt multikulturell. Her er det ingen som spør etter hvilken nasjonalitet du er. Det som betyr noe, er at du er flink, sier Zwart.

Riktignok får han jevnlig henvendelser fra unge nordmenn som vil inn i filmbransjen og som synes det er bare rett og rimelig at Harald Zwart, Norges store stolthet i internasjonal filmproduksjon, gir ekstra bistand til filmentusiaster fra Norge.

Hvis han treffer på et talent som han gjerne vil gi gode råd eller hjelpe videre, gjør han gjerne det. Men det hjelper altså ikke at du er norsk. Du må først og fremst være et unikt talent.

– Jeg får inn så mye tilsendt materiale at jeg ikke har tid til å se på alt, og i tillegg får jeg ukentlig henvendelser fra folk som vil inn i bransjen, sier filmregissøren.

Klokka fem om morgenen

Med ni timers tidsforskjell mellom Harald Zwarts bosted i Santa Monica, en av de 88 byene som utgjør Los Angeles County, og Norge var det en utfordring for nettverksselskapet Cisco å få arrangert videokonferansen mellom Zwart og de norske journalistene. Cisco er en av de ledende samarbeidspartnerne til TG.

Zwart stilte sporty opp klokka fem om morgenen lokal tid og gjorde unna intervjuet fra Ciscos videokonferanse-lokaler i Los Angeles, med bare en nattevakt til stede. Etterpå dro han hjem for å kjøre barna på skolen, mens journalistene dro hjem til middag.

Det var arrangørene av The Gathering 2012, med primus motor Vegard Skjefstad i spissen, som sto bak videomøtet i anledning at Harald Zwart har latt seg overtale til å stille som formann for juryen i regissørkonkurransen på TG 2012.

– Vi har hatt videokonkurranser på TG tidligere også, men med Harald Zwart med på laget var det naturlig at vi nå fokuserer på regissøren av videoprosjektene, sier Skjefstad til PC World.

TG på Hamar pleier å ha både norske og utenlandske deltakere, og om vinneren skulle være langveisfra og ikke selv kan stille opp i Hamar under konkurransen, holder det at videoprosjektet blir representert av noen av de andre i videoteamet. Men det er altså regissørrollen som belønnes.

Lurt å lage animasjonsfilmer

Mange av videoene som blir vist under videokonkurransene på TG, er animasjonsfilmer. På spørsmål fra PC World svarer Harald Zwart at det bra at så mange satser på animasjonsfilmer:

– Det fine med å lage animasjonsfilmer er at man kan holde på alene. Mange starter altfor ambisiøst. De bygger opp et team med mange deltakere, og så kollapser det, sier Zwart.

Han påpeker også at animasjonsfilmer kan brukes til alt. – Jeg får mye inspirasjon til mine egne filmer både fra tegnefilmer og fra reklame, medgir han.

Når Harald Zwart taler så varmt om animasjonsfilm, vet hva han snakker om, for hans første filmer som guttunge var tegnefilm lagd med datidens smalfilm-utstyr.

Han er derfor et levende bevis på sin egen tese om at man kan komme langt ved å satse på animasjonsfilm.

Flere av dem som har vist animasjonsfilm på TG i tidligere år, har senere hatt suksess innen både film og reklame.

Inspirert av spillverdenen

På spørsmål om sitt forhold til TG svarer Harald Zwart at han «aldri har vært noen spilljunky», men på den andre siden leter han ofte etter det nyeste og heteste fra spillverdenen og bruker det friskt i sine filmer.

Harald Zwart medgir at han har veldig lyst til å komme til TG 2012, men han kan ikke garantere at han får tid, siden han nesten alltid har flere filmprosjekter på gang.

– Men jeg skulle gjerne ha vært der, for TG er en kreativ boble som det er spennende å følge med på, sier han.

Jul med filmeffekter

Ettersom Se og Hør var til stede på pressemøtet, kom det også spørsmål om hvordan Zwart og familien feirer jul i California.

– Vi har mer norsk jul enn dere hjemme, smilte Zwart og fortalte at en bekjent av ham som jobber med filmeffekter, pleier å installere snøkanoner på taket av huset hans og sørge for at familien alltid har hvit jul i hagen. Og så kommer naboene på besøk og får gløgg og pepperkaker, mens appelsiner med nellikspiker skaper juleduft i huset.

Mer informasjon om The Gathering 2012 her.

Les om:

Foto/video