IOC godtar OL-sensur

IOC godtar OL-sensur

Den internasjonale olympiske komité aksepterte og inngikk avtale om sensur av internett under OL.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) innrømmer å ha inngått en avtale med kinesiske myndigheter om å sensurere internett-tilgangen under OL, som begynner den 8. august.

- IOC forhandlet med kineserne slik at enkelte sensitive nettsteder ville bli blokkert på basis av at de ikke ble regnet som relaterte til OL, sier Kevin Gosper, formann i IOCs presseorganisasjon, ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste i Beijing.

- Jeg syns det er beklagelig at BOCOG (Kinas OL-komité, red.anm. ) nå har annonsert at det vil være begrensninger på tilgang til nettsteder under lekene, sier Gosper.

Computerworld skrev i går at flere utenlandske journalister opplevde at enkelte nettsteder var blokkerte, blant annet Amnesty International og den kinesiske versjonen av BBC.

LES OGSÅ: Sensuren fortsetter i OL-Kina

Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

- Nok et brutt løfte. Det er kun ni dager til åpningsseremonien, og dette er nok en provokasjon fra de kinesiske myndighetene. Denne situasjonen styrker vår bekymring om at det vil bli flere tilfeller av sensur under lekene. Vi fordømmer IOCs manglende evne til å gjøre noe med dette, og vi er mer enn skeptiske over deres muligheter til å "betrygge" mediene om at vi har alle muligheter for å jobbe fritt, skriver Reportere uten grenser i en pressemelding.

Det er ikke mulig å komme inn på Reportere uten grensers nettsted fra Kina.

LES OGSÅ: - Løftebrudd fra IOC

- Kinesiske myndigheters kontroll over internett er motstridene til det løftet som ble gitt journalister om et fritt arbeidsmiljø, og det går i mot IOCs garantier om at pressen vil kunne operere fritt som ved tidligere leker. Tusenvis av besøkende journalister vil nå få oppleve sensuren som journalister og internettbrukere i Kina opplever hver dag, sier foreningen for utenlandsjournalister i Kina, Foreign Correspondents Club of China, i en pressemelding.

Kinas OL-komite mener de likevel lar journalistene jobbe fritt.

- Vi skal gjøre vårt ytterste for å tilrettelegge for utenlandske media slik at de får jobbet gjennom internett, sier en talsmann for BOCOG.

Kinas sensur på nettet går i mot de lovnadene gitt til IOC på ulike tidspunkt, sist i april.

Kina blokkerer jevnlig tilgang til ulike nettsider, blant annet sider som inneholder pornografi, vold, trylling og overtro, og spesielt talerør mot myndighetenes politikk, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

LES OGSÅ: Kina-sensur av Tibet-opptøyer

Foto/video