- iPhone kan bli et vannskille

- iPhone kan bli et vannskille

Er iPhone grunn for de andre mobiloperatørene å skjelve i buksene? Teleanalytiker Tore Aarønæs tror Apples nye baby fort kan bli en merkedag for bransjen.

Det var tirsdag at Apple-guru Steve Jobs kom med nyheten mange ventet på. Da ble det endelig bekreftet at Apple jobber på den mobilen vi visste måtte komme.

Jobs sa ublygt at dette var telefonen som skulle forandre måten vi forholder oss til telefoni i det store og det hele. Telefonen virker interessant, spørsmålet er om den kommer med så mye nytt at det vil gjøre store utslag.

Jobs har fått støtte for sine utsagn fra flere amerikanske telekomanalytikere. Der sies det at dette er et produkt som burde få de etablerte mobilprodusentene til å skjelve i buksene.

Ifølge telekområdgiver Tore Aarønæs i Norsk Telecom AS kan det være noe i det amerikanerne sier. Han mener at iPhone-lanseringen fort kan vise seg å bli en merkedag i håndsettmarkedet.

Til Norge i tide for julesalget

Spørsmålet er bare når og hvordan denne revolusjonen kommer til Norge. I USA slippes telefonen i juni, og da kun i samarbeid med det amerikanske teleselskapet Cingular.

Mobilene som kommer i to utgaver, en med 4GB lagring og en med 8GB, kommer til å koste henholdsvis 500 og 600 dollar i USA, med to års binding. Det er altså ingen billigtelefoner det er snakk om.

Apple har vært vakne til å hype opp teknologien i telefonen, fordi teknologien strengt tatt ikke er så imponerende som de selv vil ha det til. Verken musikkavspilling eller kamera på to megapiksler er veldig nyvinnende.

I tillegg mangler telefonen noe man skulle tro nærmest var et krav om dagen, støtte for nestegenerasjons mobilnett, 3G.

LES OGSÅ: Iphone lukter suksess

Telefonen er ventet til Norge i fjerde kvartal 2007, altså i god tid til julesalget. Prisingen i Norge vil komme mye an på hvordan salgsmodellen blir. Ettersom mobilmarkedet er ganske forskjellige fra USA til Norge er det vondt å se hvordan den amerikanske modellen vil fungere.

3G ikke noe stort savn

Tore Aarønæs tror ikke den åpenbare mangelen på det heftigste innen teknologi blir noe betydelig problem for Apple. ”Mangelen på ting som 3G er ikke noe stort problem, i Norge er det uansett ennå relativt få som bruker 3G-baserte mobiltjenester.”

Ikke minst i USA er mangel på 3G et ikke-tema ifølge Aarønæs. Med tanke på at brukerne vil ønske å laste ned musikk og video med mer til sitt håndsett er det viktigere med støtte for trådløst nettverk eller problemfri kobling mot pc i stedet. En trend han mener også vil komme hit etter hvert.

- Problemet med 3G er at det finnes veldig få interessante tjenester som benytter seg av teknologien. I USA hvor gratis trådløse soner er mer utbredt er det like greit å komme seg på nett på den måten, fortsetter han.

Aarønæs bruker som poeng av nordmenn er veldig opptatt av nye dingser, og de funksjonene disse har og kan tilby. Selve teknologien er ikke så viktig.

Oppnåelige salgsmål

Ifølge Aarønæs selges det mellom to og 2,5 millioner mobiltelefoner i året i Norge, fordelt på omtrent fire millioner brukere.

Apples mål for 2008 er å oppnå en prosents markedsandel i det amerikanske markedet. En prosent av markedet i Norge er bare 20.000 telefoner. Et slikt salgstall er ikke urealistisk mener Aarønæs.

Det er også viktig for Apple å utvide sitt nedslagsfelt. Mer og mer tyder på at det i fremtiden vil bli vanligere og vanligere med kombinertprodukter. Snart vil det være utenkelig å kjøpe dingser med bare en funksjon. Det er nå allerede naturlig for mange å kjøpe mobil, mp3-spiller og kamera i ett.

Apple har skjønt dette og ser at deres store suksess iPod ikke vil vare evig. Det er her iPhone kommer inn i bildet. Selskapet måtte rett og slett komme seg inn på mobilmarkedet før det er for sent. Nå er det opp til de store mobilprodusentene å svare på tiltale.

Ikke så nytt og banebrytende allikevel?

Samtidig er ikke det Apple gjør nødvendigvis noe nytt og banebrytende. Vi har tross alt hatt håndsett med mp3-muligheter og kamera i flere år nå.

Apple må klare å vise forbrukerne at dette er noe nytt. Produktet må ha den rette kulhetsfaktoren. Det må levere noe nytt, om enn bare i innpakningen, noe som føles rett og som fenger.

- Klarer de det vil lansering vise seg å ha vært en merkedag i håndsettverdenen og en grunn til å sku på radaren, ifølge Aarønæs

Vi har også prøvde å få Apple i tale, kommentarene fra Fredrik Hallsten i Apple Nordic var mye som ventet. Det eneste vi fikk vite derfra var: ”den kommer til Europa i fjerde kvartal 2007.” Videre ble vi henvist til Steve Jobs tale fra MacWorld.

Les også: Cisco saksøker Apple om iPhone-navnet

Så kom eplefonen

Les om:

Foto/video