iPhone - snart et systemkamera

iPhone - snart et systemkamera

iPhone er i ferd med å bli kjernen i et omfattende kamera-system.

Nå er det lansert så mye tilbehør til iPhone at smartmobilen snart kan regnes som et systemkamera.

«Systemkamera» er betegnelsen vi vanligvis bruker om speilreflekskameraer som det finnes en masse tilbehør til, først og fremst utskiftbar optikk. De siste årene har vi også sett en fremvekst av speilløse systemkameraer.

Men nå er det kommet så mye tilbehør til Apples smartmobil at også iPhone begynner å nærme seg systemkamera-status – selv om mange speilrefleks-fotografer sikkert vil fnyse av påstanden.

All slags optikk

På den andre siden er det et ubestridelig faktum at du til iPhone kan få kjøpt fisheye-objektiv (ekstrem vidvinkel), vanlig vidvinkel-objektiv og makroobjektiv. Du kan også få optikk som kan brukes til å ta opp 360-graders panoramavideo.

Og vil du ha ekte speilrefleksoptikk på din iPhone, kan du faktisk få det også.

Faktum er at iPhone 4 er i ferd med å bli et av verdens mest populære kameraer, skriver PC World USA .

Dette har til dels sammenheng med at bildekvaliteten som iPhone 4 kan by på, er svært høy for klassen. Dessuten er det kommet en masse programvare som både byr på gode muligheter for bildebehandling og som gjør det enklere enn noensinne å dele bilder med venner og familie.

Et eksempel på det siste er Instagram, en fotofilter-app som gjør det veldig lett å dele bilder.

iPhone 4 ble dessuten nylig rangert som det mest populære kameraet på foto-nettstedet Flickr. Dit lastes det opp nesten 80 000 bilder i døgnet nettopp fra iPhone-brukere, ifølge PC World USA.

Også for Android

Det er verdt å merke seg at også Android-brukere begynner å få tilgang til en del fototilbehør til sine mobiler. Amerikanske Photojojo kan for eksempel by på en pakke med tre forskjellige objektiver som leverandøren hevder skal kunne fungere på et hvilket som helst mobilkamera.

Her er oversikt over noe av kameratilbehøret som i skrivende stund bare fungerer på iPhone:

OWLE Bubo

OWLE Bubo er et produkt vi har omtalt på vårt nettsted Macworld.no tidligere, i forbindelse med at fotballklubben Stabæk bruker dette tilbehøret for å produsere kjappe videoer på sitt nettsted.

Dette er tilbehør utviklet av firmaet Action Life Media i USA og er i praksis en solid aluminiumsramme med håndtak som brukes for å få et mer stabilt grep om iPhone-en når man tar opp video. Dessuten sørger enheten for å plassere et kombinert vidvinkel/makro-objektiv foran det innebygde objektivet til iPhone-en, og enheten inneholder også fire stativfester, mikrofon og feste for tilbehør.

OWLE Bubo finnes både for iPhone 3G og 3GS samt for iPhone 4 og iPod touch. Prisen er på rundt 170 dollar (cirka 970 kroner), pluss frakt og avgifter – selskapet benytter en postordreleverandør som selger internasjonalt.

Kogeto Dot

Kogeto Dot har vi også omtalt tidligere. Dette er en enhet du plasserer utenpå objektivet på en iPhone. Med denne løsningen er det enkelt å ta 360-graders panorambilder.

Kogeto Dot kommer i salg i slutten av september for under 80 dollar (cirka 450 kroner). Den skal fås i sort, grønt, lyserødt og rødt, og sammen med den kommer det en app i iTunes App Store kalt Looker (ikke tilgjengelig ennå når dette skrives). Frakt og avgifter kommer i tillegg.

Olloclip

Olloclip er et 3-i-1-objektivsystem som består av et fisheye-objektiv, et vidvinkelobjektiv og et makroobjektiv i ett. Objektivsystemet feste på den ene siden av iPhone, og fås i sort og rødt.

Med makroobjektivet får man en 10-gangers forstørrelse og kan fokusere på motiver som bare er 12-15 mm fra objektivet. Fisheye-objektivet gir et 180-graders bilde av motivet.

Olloclip-objektivløsningen koster rundt 70 dollar (cirka 400 kroner), og det ser ut til at firmaet har internasjonal levering. Frakt og avgifter kommer i tillegg.

Speilrefleks-fatning

Nettbutikken Photojojo kan tilby to objektivfatninger som gjør det mulig å feste speilrefleksoptikk fra Nikon og Canon på en iPhone 4. Leverandøren advarer imidlertid om at det kan hende du må foreta noen små justeringer for å få iPhone-en og det eksterne objektivet i synk når man fokuserer på motivet.

Objektivfatningen koster 250 dollar (vel 1400 kroner). I tillegg kommer frakt og avgifter – Photojojo leverer til hele verden.

Les om:

Foto/video