iPhone-video via Photoshop.com

iPhone-video via Photoshop.com

Adobe har åpnet sitt iPhone-program knyttet til bildetjenesten Photoshop.com for video.

Adobe har oppdatert sitt iPhone-program for bildedeling, Photoshop.com Mobile for iPhone, til versjon 1.1. Blant nyhetene er muligheten for å se og dele video. Og norske brukere er velkomne.

6,5 millioner nedlastinger

Photoshop Mobile for iPhone ble lansert i oktober i fjor. Siden da er programmet blitt et av de mest populære gratisprogrammene på Apples butikk for iPhone-programvare, App Store. Til nå er programmet lastet ned over 6,5 millioner ganger av iPhone-brukere over hele verden, ifølge Adobe.

LES OGSÅ:

Billig-Photoshop for Mac

Adobes tjeneste for bildearkivering og -deling, Photoshop.com, ble opprinnelig lagd for Mac- og Windows-brukere, men ble altså supplert med blant annet en iPhone-applikasjon i fjor høst.

I utgangspunktet får brukerne to gigabyte diskplass til gratis rådighet på en av Adobes servere til lagring av sine personlige digitale fotografier og videoer når man tegner seg som bruker av Photoshop.com-tjenesten.

Brukerne kan kjøpe mer plass etter behov, for tiden mellom 20 og 500 gigabyte med lagringsplass. Årsavgiften tilsvarer omtrent én dollar per gigabyte, altså fra snaut 20 til snaut 500 dollar i året.

Privat eller delt

Som med konkurrerende tjenester kan man velge om bildene og videoene som man laster opp, forblir private eller om de deles med andre. I så fall kan man velge om de skal legges ut i album som er tilgjengelig for alle eller om man vil begrense delingen til folk man kjenner.

Ved hjelp av Photoshop.com Mobile for iPhone kan man altså laste opp bilder til tjenesten og også sette i gang deling av eksisterende bilder og videoer. Så vidt vi kunne se ved en rask test av den nye 1.1-versjonen av iPhone-programmet, kan man imidlertid ikke laste opp videosnutter direkte fra iPhone-en. Det må fortsatt gjøres via Mac-en eller pc-en.

LES OGSÅ:

Adobe Photoshop til iPhone

Derimot er det en enkel sak å benytte iPhone-applikasjonen til å dele både bilder og videoer som allerede er lastet opp. Det er særdeles enkelt å dele materiale med personer man allerede har registrert i sin kontaktdatabase på iPhone, siden det er direkte link mellom Photoshop Mobile-programmet og Kontakter. Bilder og video kan dessuten deles via Facebook og Twitter.

Det er også kjekt å kunne bruke iPhone-en til å se eller vise frem sine egne bilder og videoer som ligger lagret på Photoshop.com.

Skarpere bilder

På redigeringssiden er det i 1.1-versjonen av iPhone-programmet lagt til et ny oppskarpingsverktøy, Sharpen. Når man går inn i redigeringsmodus på bilder man har liggende i bildemappen på sin iPhone, peker man først på symbolet som gir tilgang til oppskarpingsverktøyet og et par andre verktøy, inkludert den motsatte effekten, å gjøre bildet mykere. Man bruker samme teknikk både for å gjøre bildet skarpere og mykere: Dra fingeren mot høyre for kraftigere effekt og i motsatt vei for redusert effekt.

Nytt er det også at man kan velge mellom åtte forskjellige ramme- og skyggeeffekter rundt bildene.

Photoshop-applikasjonen for iPhone er tilgjengelig på App Store for brukere over hele verden. Det samme gjelder tilgangen til Adobes Photoshop.com-tjeneste. Adobe understreker imidlertid at tjenesten foreløpig er optimalisert for brukere som er bosatt i USA.

Mer informasjon finner du på mobile.photoshop.com/iphone .

Photoshop.com-tjenesten er for øvrig også tilgjengelig for brukere av Android-telefoner og Windows Mobile-telefoner.

Les om:

Foto/video