Ipod-brukere handler ikke på Itunes

Ipod-brukere handler ikke på Itunes

Bare en bitteliten brøkdel av innholdet på verdens Ipoder kommer fra nettbutikken Itunes.

Apples kobling mellom verdens mest populære håndholdte musikkspiller og nettbutikken Itunes har bare minimal effekt på hva folk faktisk fyller opp sine spillere med.

I en fersk markedsundersøkelse gjort i Europa av Jupiter Research, sier 80 prosent av de spurte Ipod-eierne at de ikke har for vane å kjøpe musikk på Itunes Music Store.

I stedet er det gratis aktiviteter som å legge over fra kjøpte cd-er eller laste fra fildelingsnett, som fyller opp storparten av gigabytene på Apple-spillerne.

Ifølge Jupiter er det solgt 60 millioner Ipoder. Det betyr at det totale antallet sanger kjøpt på Itunes Music Store utgjør om lag 20 spor per spiller .

Begrenset marked

Apple hevder overfor Computwerowld.no å ha 80 prosent markedsandel, men vil ikke oppgi omsetningstall. Men selskapet hevder å ha solgt 1,5 milliarder enkeltlåter på Itunes så langt.

Det høres mye ut, men må settes i sammenheng med platealget over disk. Selv om bransjen har meldt om stagnerende og synkende cd-salg de siste årene, er den digitale omsetningen fortsatt ganske minimal i forhold.

Ifølge den internasjonale platebransjens organisasjon Ifpi, ble det i 2005 omsatt cd-er for 17 milliarder dollar, i 2004 for 18 mrd. dollar.

Itunes-butikken åpnet i USA i 2003, i Storbritannia i 2004 og i resten av Europa i 2005. Itunes-låtene har kostet har 99 cent per stykk siden starten. Det gir en omsetning på 1,5 mrd. dollar siden oppstarten.

Samlet omsetning i cd-salg i samme periode er anslagsvis 45 milliarder dollar.

Omgjort i prosent utgjør det digitale salget i så fall rundt 1,9 mrd. dollar, dersom det stemmer at Itunes har en markedsandel på 80 prosent. Det tilsvarer 4,2 prosent av alt musikksalg.

Holder tett

Apple selv ønsker ikke å kommentere tallene fra Jupiter Research. De vil heller ikke si noe om hvor mye som er solgt på Itunes-butikkene i Norge.

- Har dere tall for Europa, da?

- Nei, ikke for øyeblikket. Det vi har er tall for USA og Storbritannia, men ikke som vi vil gå ut med nå, sier Fredrik Hallstan, Norden-direktør for Apple.

Men Hallstan bekrefter at det er solgt 60 millioner Ipoder, og hevder at det er gjort 1,5 milliarder nedlastinger fra Itunes. Stemmer det, kan antallet nedlastinger justeres opp til 25 per spiller.

Verre for andre

Men ifølge Jupiter Research er den digitale kjøpsaktiviteten enda lavere når det gjelder andre spillere.

Ipod-eiere både kjøper mer og er mer lovlydige enn eiere av andre spillere, ifølge undersøkelsen, der det likevel slås fast at folk som laster ned fra fildelingsnettverk, ikke slutter med det selv om de også kjøper en og annen låt på Itunes.

Omtrent 30 prosent av Ipod-eierne vedgår at de laster ned musikk ulovlig fra et fildelingsnettverk minst en gang i måneden, mens 23 prosent sier de laster ned gratis fra lovlige kilder.

Til sammenligning sier bare 17 prosent av de spurte at de laster ned musikk minst en gang i måneden, og bare 10 prosent sier at de laster ned et helt album en gang i måneden. Jupiter mener tallene er et tidlig varsel om at album-modellen som platebransjen har bygget på i fire tiår, kan stå for fall.

Les om:

Foto/video