Ipod Touch: Rørende god

Ipod Touch: Rørende god

TEST: Den nye Ipoden er en aldri så liten grensesnitt-revolusjon.

Mange omtaler av Apples Ipod Touch refererer til Iphone, og noen har allerede kalt den ”fattigmanns Iphone”.

Siden jeg ikke har hatt fingrene borti tidenes mest omtalte mobiltelefon, handler dette utelukkende om denne viktig oppgraderingen av den ”klassiske” Ipoden.

Og for brukere som gjerne vil slippe å ha en egen mp3-spiller uten at den også er mobiltelefon, er den nye Ipoden en nokså suveren opplevelse.

Fingerstyrt

Apple Ipod Touch kommer i to utgaver, med 8 eller 16 gigabyte lagringsplass. Testversjonen er på 16 GB. Touch har flashminne, og navigeres, som navnet tilsier, utelukkende med fingerberørelser på skjermen.

Skjermen er stor, 3,5 tommer, og framstilt av solid hardt glass. Fysisk har Ipod Touch bare to knapper, en av/på-knapp og en "hjem”-knapp som alltid tar deg tilbake til hovedmenyen.

Hovedmenyen har standardvalgene musikk, videoer, bilder og Itunes, som fører deg rett til Apples nettbutikk. Andre punkter på hovedmenyen, skilt fra de andre i en egen gruppe, er Safari (nettleser), Youtube, klokke, kalkulator, kalender, kontakter og innstillinger.

En liten innsigelse her er kanskje at det burde vær egne knapper for epost og vær, som finnes på Iphone.

Trådløs åpenbaring

Apple ønsker selvsagt at kundene skal bruke deres nettbutikk, og mye her er lagt opp til dette. Touch har nemlig trådløs-oppkobling innebygd, og vil automatisk søke opp nærmeste trådløse oppkoblingspunkt.

Dermed kan man for første gang kjøpe musikk og få den rett inn på Ipoden, og med det har Apple lagt inn et lite stikk til de kommende konkurrerende tjenestene fa Nokia med flere.

Men selv for Ipod-brukere som ikke er overbegeistret for Itunes-butikken, er det morsomt at man nå kan bruke Ipoden til å surfe på nettsider (med nettleseren Safari), se Youtube–videoer (eget menypunkt for dette) eller sende epost.

Vær bare klar over at trådløs-bruk sluker batteri. Det er derfor lurt å slå av WiFi når man ikke skal på nettet.

Ny navigering

Det mest slående med den nye Ipoden er likevel hvordan man blar i musikksamlingen. TIl testformålet lastet jeg over mitt eksisterende Itunes-bibliotek på rundt 10 GB. Dette tok ca. 45 minutter.

Sentralt for de nye mulightene, både trådløsfunksjonene og navigeringen, er den nye skjermen. Skjermbildet justeres etter som man dreier skjermen loddrett eller vannrett.

Dreier du den vannrett når du spiller musikk, kan du samtidig bla i samlingen, og med et lett trykk få opp alle enkeltlåtene på hver samling eller spilleliste. Opplevelsen minner mye om å bla i fysiske cd- eller vinylplatesamlinger. Med denne ”cover flow”-teknikken, kjent fra Itunes på pc-en/mac-en, vises coverbildene liggende alfabetisk ved siden av hverandre, og rører du på sangen som spilles får du status på hvor langt ut i sangen du er osv.

God video

For videovisning, testet med Youtube-videoer, holder skjermen overraskende høy kvalitet. Videoer vises automatisk vannrett, og utnytter skjermens 4:3-format til fulle. Med et lett trykk på skjermen får du all nødvendig status- og navigeringsinfo opp i bildet.

Nettlesing med Safari fungerer også meget godt på Ipod Touch. I min erfaring gikk dette like raskt og glatt som på pc-en. Som med videoer kan skjermen snus vannrett for å gi bedre lesbarhet på nettsidene.

Det er også fullt mulig å surfe samtidig som du hører på musikk.

I forhold til sammenlignbare nettleser-opplevelser på mobiltelefoner er dette ganske overlegent, men det forutsetter selvsagt et tilgjengelig trådløspunkt der man er.

Nok en design-vinner

Eneste seriøse ankepunkt er mangelen på en fysisk volumknapp, som gjør det litt kronglete å skru ned eller opp lyden hvis volumet plutselig endres. Men på plussiden kan man samtidig notere automatisk tastlåsing, eller rettere sagt, berøringslåsing.

Alt i alt er dette en meget god opplevelse, og samme hvor stor motvilje man måtte ha mot all hypen og Apples markedsmakt, er det bare å gi seg over: En bedre designet musikkspiller finner du ikke.

Tilgjengelig: Nå

Norske priser: 2.490 kr. (8 GB) ; 3.290 kr (16 GB)

Foto/video