Israel søker nettstøtte

Israel søker nettstøtte

Det israelske militæret bruker internett for å få fram sin side av Gaza-konflikten.

Det israelske forsvaret bruker nettet aktivt som kampanjeverktøy.

Regelmessig publiserer det israelske forsvaret videoer fra en talsmann på Youtube sammen med snutter fra luftangrep på angivelige Hamas-baser, og på 30. desember holdt Israel en «borgerpressekonferanse» via mikrobloggingstjenesten Twitter. På pressekonferansen ble spørsmål besvart av David Saranga, en informasjonsoffiser ved Israels konsulat i New York.

Mye sett

Saranga besvarte spørsmål via forkortelser og bruddstykker av ord for å holde svarene under Twitters grense på 140 tegn. Senere oversatte bloggen Israel Politikk Sarangas svar fra Twittersk til fullstendige setninger.

Fredag forrige uke kunne Computerworld skrive at pro-palestinske hackere har angrepet tusenvis av nettsider etter angrepene i Gaza. Nå viser det seg altså at også Israel fokuserer sterkt på nettets potensial. Til sammen har Youtube-videoene fra forsvaret, Israel Defense Forces, blitt sett over en million ganger. Også New York-konsulatet har egne Youtube-klipp.

Mye nett

Den mest sette videoen, vist over 360.000 ganger, hevder å vise flere Hamas-medlemmer laste kortdistanseraketter inn i en lastebil få minutter før en massiv eksplosjon, og Twitter-bloggen til New York-konsulatet har også fått flere tusen iakttakere.

Nettsiden til Israels New York-konsulat linker også til sider på Myspace, Facebook samt to blogger, men disse sidene ser ut til å ha blitt satt opp før konflikten nylig blusset opp. Israels bruk av nett for å rettferdiggjøre militære handlinger kommer på en tid der verdensledere ber kampene stoppe. I dag er det den ellevte dagen Israel går til angrep på Hamas-mål i Gaza.

Brukte egen «tube»

Også medier som Al Jazeera og Associated Press legger videoer om konflikten på Youtube.

Hamas skal tidligere ha brukt en egen videotjeneste, Aqsa Tube, som har blitt tatt ned og i stedet nå linker til videoarkivet Tubezik der en tegnefilm med tilhørende musikk er mest sett og den nest sette videoen handler om den irakiske journalisten som kaster sko mot president George W. Bush.

Les om:

Foto/video