iTunes blir Facebook for musikk

iTunes blir "Facebook" for musikk

Apple introduserer Ping, et sosialt nettverk for musikk. Her er et førsteinntrykk.

Den store nyheten i iTunes 10 er Ping, Apples nye sosiale musikknettverk hvor du kan få anbefalinger fra venner og artister.

Du kan bruke Ping for å dele album og låter du liker, samt konserter du planlegger å gå på. Du kan også kommentere andres innlegg.

Tjenesten er tett koblet mot iTunes Store - du kan dele dine iTunes-kjøp i en nyhetsstrøm, og andre kan enkelt kjøpe musikken du deler via en knapp.

For artistene?

Ifølge Apple handler Ping først og fremst om å oppdage ny musikk, men den dreier seg åpenbart også om å selge flere iTunes-sanger. Dette kom tydelig frem da Ping ble lansert onsdag denne uken, og Steve Jobs brukte mye av tiden på å demonstrere hvordan artister kan bruke Ping for å promotere seg selv.

En Spotify- eller MySpace-konkurrent kan det ikke kalles, da det ikke er mulig å høre mer enn 30 sekunder av en låt før du kjøper den. Nå i startfasen er det ikke mange artister som er på Ping, men dette vil muligens endre seg hvis tjenesten viser seg å være en suksess.

Krever iTunes

Ping er integrert i iTunes, og er derfor ikke tilgjengelig via nettleseren som de fleste andre nettsamfunn. Har du ikke iTunes installert, får du heller ikke bruke tjenesten. "Et sosialt nettverk i fengsel", sier Twitter-bruker Jason Mauer. Dette kan for øvrig være et stort minus for mange Windows-brukere, da iTunes har ord på seg for å gå tregt på Microsofts operativsystem.

Ping finner du i venstrespalten i iTunes, under iTunes Store. Tjenesten er også tilgjengelig på iPhone. Du må selv aktivere Ping for å opprette en profil. Du kan følge både venner og artister, dette gjør du ved å søke etter navn. Du kan også invitere bekjente via e-post.

Sperret av Facebook

Til å begynne med kunne du i tillegg hente inn Facebook-venner, men da Apple ikke hadde tillatelse til å bruke Facebooks utviklerverktøy for å bruke denne informasjonen, sperret Facebook av tilgangen til sine tjenester for Ping.

Ifølge Apple stilte Facebook urimelige krav, og Apple har nå lagt denne funksjonaliteten på is.

LES MER:

Facebook stengte Apple ute

Offentlig eller privat?

Det er ikke sikkert at alle Ping-brukere ønsker å dele sin profil og sine musikkjøp med resten av verden. Innstillingene for personvern er relativt enkle, du kan ha både åpen og lukket profil. Du kan la alle følge deg, eller kreve godkjenning først. Du kan også velge hva slags informasjon du ønsker å dele, du kan velge alt, bare noe eller ingenting.

Hvorvidt Ping kommer til å slå an gjenstå å se. Tjenesten ser ut til å fungere greit, men Apple er nødt til å lokke til seg flere brukere for at den skal bli et nyttig verktøy for forbrukerne. Med 160 millioner iTunes-brukere har Apple et godt utgangspunkt, ifølge dem selv.

Les om:

Foto/video