iTunes etterforskes i USA

iTunes etterforskes i USA

Apple er størst på salg av digital musikk, men anklages nå for å misbruke sin posisjon i markedet.

Justisdepartementet i USA har satt i gang undersøkelser for å finne ut om Apples musikktjenester bryter med amerikansk monopollovgivning. Selskapet anklages nemlig for å bruker sin posisjon som største distributør av musikk til å forhindre plateselskaper i å gjøre avtaler med andre forhandlere.

Undersøkelsene er i bare startfasen, men etterforskere skal allerede ha snakket med en rekke aktører i musikkindustrien om Apples forretningspraksis. En formell etterforskning blir ikke satt i gang før etterforskerne eventuelt finner ut om det er hold i klagene som har kommet mot selskapet.

- Presset ut Amazon

I et av de konkrete tilfellene det siktes til skal Apple ha presset plateselskaper til å ikke bli med på en markedsføringskampanje fra Amazon.com kalt «MP3 Daily Deal». Kampanjen skulle gi kunder eksklusiv tilgang til nye låter før de var tilgjengelig noe annet sted. Videre skal Apple ha trukket tilbake markedsføringen på iTunes for sangene som var en del av Amazons avtale, skriver musikkpublikasjonen Billboard.

Apple er den største distributøren av digital musikk i USA med 69 prosent av markedet, ifølge data fra NDP Group. Amazons nettmusikkbutikk er på andreplass med 8 prosent av markedet.

Hverken Apple eller justisdepartementet har kommentert saken, skriver IDG News.

Ikke første gang

Apple er allerede i myndighetenes søkelys etter at de bannlyste Adobes såkalte Flash-til-iPhone-konverter for iPhone som skulle gjøre det mulig for utviklere å lage Flash-programmer til iPhone med hjelp fra Adobes nye Creative Suite 5-programpakke.

Eksperter tror imidlertid selskapet kommer til å unngå en rettssak i dette tilfellet fordi Apple ikke dominerer mobilmarkedet i samme grad som de gjør med digital musikkdistribusjon.

Det er ikke første gang Apple har måttet forsvare seg mot monopol-anklager. Britiske forbrukere klagde i 2005 Apple inn til EU-kommisjonen for det de mente var urettferdig høye iTunes-priser i Storbritannia. Tre år senere gikk selskapet med på å senke prisene mot at kommisjonen droppet etterforskningen mot it-giganten.

Les om:

Foto/video