iTunes Match og iTunes In The Cloud nå i Norge

iTunes Match og iTunes In The Cloud nå i Norge

Mens iTunes Radio lar vente på seg.

Nå kan iTunes-biblioteket ditt bo i skyen.

Apple har en rekke sky-tjenester som de forsøker etter beste evne å gi deskriptive navn, men det er ikke alltid like lett å forstå hva som ligger bak og hva som inngår i produktet. Spesielt gjelder dette iCloud-funksjonen, men la oss her fokusere på iTunes.

Kjært barn?

iTunes for Mac eller iPhone kjenner de fleste som en applikasjon som styrer ditt musikk- eller video-bibliotek. Er du en av dem som fremdeles har en optisk stasjon i din Mac, kan iTunes brukes til å rippe en lyd-CD til digitale MP3 eller AAC-filer, som igjen kan kopieres over til en iPod eller iPhone via en kablet forbindelse.

Men nå til dags foregår kjøpene i iTunes primært digitalt via Apples iTunesStore. Apple benytter dette varemerket for å skille AV-kjøp fra den digitale eBokhandelen deres (iBook Store), og også stedet der du laster ned apps (iTunes AppStore eller Mac AppStore).

Lyd- og videofiler du laster ned fra iTunes online, havner i lokal-minnet på din Mac eller iPod/iPhone. Tar du backup av disse, vil du samtidig ha en sikkerhetskopi - det samme dersom du synkroniserer bibliotekene mellom en Mac og en iPod/iPhone.

iTunes In The Cloud

Det som derimot ikke har vært like kjekt tidligere er dersom du skulle slette en mediafil fra en iOS-enhet uten å ha en backup. For man kunne ikke på samme måte som med apps laste disse ned igjen gratis. Det er det nå mer eller mindre slutt på ettersom Apple introduserer iTunes In The Cloud også i Norge og de andre skandinaviske landene.

Det betyr at man nå på samme måte som med apps og ebøker kan laste ned igjen musikk og film fra iTunes. Dette gjelder ikke musikk-videoer eller tv-serier. Rettigheter, antakelig...

Du kan lese mer om iTunes In The Cloud her .

iTunes Match

iTunes Match som skytjeneste er nå også tilgjengelig her til lands, og kan aktiveres både via iTunes på en Mac eller via Apple TV. iTunes Match adresserer behovet for å inkludere lydfiler som finnes lokalt, men som ikke er kjøpt eller lastes ned fra Apples iTunes.

Så dersom du har digitalisert dine gamle LP-plater eller for den saks skyld møysommelig har rippet hele CD-samlingen, kan disse filene nå inkluderes i ditt digitale media-bibliotek i Apples sky.

iTunes Match fungerer slik at det lokale biblioteket skannes for filer (AAC, MP3, WAV, AIFF, Apple Lossless og andre formater), som så sammenliknes mot Apples servere. Filer som er identiske, inkluderes i ditt digitale bibliotek automatisk, mens filer som ikke finnes der vil måtte lastes opp.

Straks filer er en del av det digitale biblioteket, kan disse lastes ned for avspilling på en annen Mac, en Apple TV, en iPod, iPad eller iPhone uten at denne må synkroniseres (kablet eller trådløs) mot en Mac først. Opptil ti forskjellige enheter kan inkluderes. Også spillelister vil bil en del av dette. Fremskritt!

Apple TV vil kun strømme musikk, mens man på en Mac kan velge om man vil strømme eller laste ned dokumentet. På en iOS-enhet starter avspilling straks bufferen er tilstrekkelig full, og til slutt lagres filen lokalt.

Opp til 25.000 filer kan lagres via iTunes Match, og da inkluderes ikke de som er kjøpt direkte fra Apples iTunesStore. iTunes Match er en abonnements-tjeneste som koster 249 kroner årlig, og som kan aktiveres fra iTunes her . Dersom du velger å ikke videreføre tjenesten etter utløp vil lokalt nedlastet innhold forbli, mens det digitale biblioteket vil nullstilles for innhold som er matchet.

Du kan lese mer om iTunes Match her .

iTunes Radio

Til slutt nevner vi at Apples strømme-tjeneste iTunes Radio, som svar på konkurransen fra Spotify og dess like, ikke er tilgjengelig hverken i Norge eller i andre land enn USA. Er du nysgjerrig på hva du går glipp av ved ikke å ha en amerikansk Apple ID, kan du lese mer her .

-

Du kan generelt lese mer om hvilke iTunes-tjenester Apple tilbyr i Norge her .

Via iMore

Foto/video