iTunes Match - streaming eller ikke?

Fagfolk krangler om hvordan iClouds nye musikktjeneste vil fungere.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken har Apple gjort den første testversjonen av iTunes Match tilgjengelig for utviklere. iTunes Match er en musikktjeneste som er en del av den kommende iCloud-skytjenesten som kommer selskapet har lovet at kommer "i høst".

Musikk i skyen

Med iTunes Match kan du høre på musikksamlingen din «i skyen» uten å måtte laste opp sangene først. Musikktjenesten vil koste 25 dollar (cirka 135 kroner) i året, og for den prisen kan du høre på opptil 25 000 sanger fra ditt lokale musikkbibliotek på en iPhone, iPad eller Mac/pc.

En av de store fordelene med iTunes Match er at du ikke trenger å laste opp musikkfilene dine for å få tilgang til dem fra andre enheter. Apple skanner nemlig all musikken på harddisken din, prøver så å automatisk finne låtene dine blant de 18 millioner sangene i iTunes Store, og erstatter deretter lokale filen med en 256-kbps AAC DRM-fri kopi som er tilgjengelig i iCloud-skyen din.

Det spiller ingen rolle om sangene er kjøpt hos iTunes eller rippet fra en cd. I teorien vil du kunne legge hele musikksamlingen din på nettet uten å måtte overføre en eneste megabyte. Hvis Apple ikke finner en match, skal du imidlertid kunne laste opp sangen til iCloud manuelt.

Streaming eller nedlasting?

I den ferdige versjonen av iTunes Match vil du få tilgang til musikken din fra alle slags enheter, så vel Mac- og Windows-maskiner som iPhone, iPad og iPod. Totalt støttes ti enheter (maksimum fem datamaskiner) per Apple-konto, ifølge Macworld.se.

Slik Apple forklarer det er ikke iTunes Match noen vaskeekte streamingtjeneste. Musikken kan forsåvidt lastes ned og streames til de ulike enhetene. Det er ikke streaming som vi kjenner fra Spotify eller WiMP, men en slags "lytt mens du laster ned"-funksjon som gjør at brukerne kan høre på musikken mens den nedlastes til telefonen eller maskinen.

Apple nevnte ikke noe spesifikt om streamingmuligheter ved annonseringen av iCloud og iTunes Match i juni, så de fleste antok, og ble skuffet over, at dette ikke kom til å bli mulig. Det er fremdeles noe uklart hvordan tjenesten vil fungere ved ferdig lansering, og det skjer endringer omtrent fra dag til dag, men All Things D fikk kort tid etter at betaen ble sluppet tidligere denne uken, en bekreftelse fra Apple på at det ikke er streaming.

Flere påpeker imidlertid at det er streaming, ettersom det er mulig å høre på musikken mens den lastes ned. Den lille vrien er riktignok at innhold spilt av fra tjenesten må lastes ned til hver enkelt enhet uansett - det er ennå ikke kjent hvordan filene lagres eller i hva slags lydkvalitet filene har. Over tid blir man dermed nødt til å gå inn og slette musikken man har hørt på, ifølge MacRumors.

Ifølge All Things D skal det imidlertid ikke være noe som hindrer Apple fra å tilby «ekte» streaming, i hvert fall ikke med tanke på musikkrettigheter. I stedet sier en kilde i musikkbransjen at det er et bevisst valg fra Apple side hva gjelder produktdesign- og filosofi, blant annet med tanke på teleoperatørenes kapasitet og stabilitet ved avspilling.

Nettstedet Insanely Great Mac har en video av iTunes Match-"streamingen" i aksjon. Se den nederst i artikkelen.

Ikke til Norge før neste år

Apple er langt i fra det eneste selskapet med en nettbasert musikktjeneste. Tidligere i år slapp både Google og Amazon sine alternativer, men begge disse krever at at brukeren laster opp musikken sin først. Det antas at denne løsningen et forsøk på å unngå å komme på kollisjonskurs med musikkindustrien.

Apple har på sin sine valgt en modell som krever at man forhandler rettighetene på plass med bransjen, noe som ser ut til å forsinke utrullingen av tjenesten. Når iCloud lanseres i høst er det for eksempel bare USA som får tilgang til iTunes Match. Mye tyder på at musikktjenestene i iCloud tidligst kommer til Europa i starten av 2012.

En annen nettbasert musikktjeneste som bruker en lignende modell, MP3Tunes, har imidlertid nettopp vunnet en prinsipiell seier ved en domstol i USA, noe som kan gjøre det lettere for Apple å lansere iTunes Match, skriver danske Comon.