iTunes Store med nye priser

iTunes Store med nye priser

Musikkbutikken er nå DRM-fri, men du må betale mer for de mest populære låtene.

Apple har nå fjernet kopibeskyttelsen på all musikken tilgjengelig i iTunes Store. Samtidig har de innført en mer fleksibel prissetting på låter.

De mest populære låtene (ferske sanger og store hits) koster 1,29 dollar, mens eldre og mindre populære låter koster 69 cent. De fleste av låtene koster fortsatt 99 cent. I Norge koster låtene seks, åtte eller ti kroner.

Hits vs oldies

Lady Gagas hitalbum 'The Fame' fra 2008, ser vi at to av låtene koster ti kroner, mens resten koster åtte kroner. De to dyreste Lady Gaga-låtene er også hennes mest populære.

Det britiske rockbandet Doves ga nylig ut sitt fjerde album 'Kingdom of Rust', som koster 80 kroner på iTunes Store. De tre foregående albumene får du imidlertid kjøpt for 49 kroner - nærmest et røverkjøp om du velger den "gamle" musikken (som er vel så bra). Enkeltlåtene koster fortsatt 8 kroner per stykk.

Gamle hitlåter har også gått opp i pris. Nirvanas 'Smells Like Teen Spirit' koster ti kroner, det samme gjør Bon Jovis 'Living on a Prayer'.

Eldre låter og album skulle i teorien koster mindre, men det er uvisst hvordan prisene bestemmes. Apple har tidligere sagt at det ville være flere låter som koster 69 cent enn 1,29 dollar, men om dette er en realitet gjenstår å se.

LES OGSÅ:

iTunes-gavekort hacket

DRM-fritt

I tillegg til nye priser, er alle sangene i iTunes Store er tilgjengelig uten kopibeskyttelse (DRM) og med en lydkvalitet på 256 kbps AAC. Dette var en prosess Apple startet allerede i januar.

Det er også mulig å gjøre musikken man har kjøpt tidligere på DRM-fri. Oppgraderingen koster to kroner per låt eller 30 prosent av den nåværende albumprisen.

Endringene kommer ikke helt uten problemer. Rundt omkring på nettet melder flere brukere om album som plutselig har blitt fjernet fra musikkbutikken, som en følge av omleggingen.

Apple får fortsatt kritikk

Nyheten om at prisene på de mest populære låtene settes opp har ikke blitt godt mottatt. Kritikerne mener det er svært vanskelig å motivere en prisøkning i dårlige økonomiske tider hvor piratkopiering fortsatt er et problem for platebransjen.

- Dette er for musikkindustrien hva AIGs bonuser er for forsikringsbransjen, sa Ted Cohen, tidligere sjef i EMI Music, nylig til Los Angeles Times.

Hva mener du om de nye prisene? Diskutér artikkelen nedenfor!

Foto/video