Ive designer luksus-Leica

Ive designer luksus-Leica

Apples sjefdesigner Jonathan Ive har påtatt seg å designe en spesialutgave av nye Leica M.

KÖLN (Macworld): Håpet er at Ives spesial-Leica skal bringe inn millioner av kroner til et veldedighetsprosjekt i regi av artisten Bono.

Det nye Leica M-kameraet, som nå er lansert på Photokina-messen i Köln, egner seg utmerket til et slikt prosjekt, fordi det allerede i utgangspunktet er så mye mer eksklusivt enn noen andre kameramerker.

Slik lød gjennomgangs-kommentaren her på Photokina i Köln etter at prosjektet ble kunngjort.

Leica har i mange år hatt en tradisjon for å komme ut med spesial-designede små serier av sine kameraer som selges til høy – av og til astronomisk – pris.

Men spesialutgaven som Apple-designer Jonathan Ive skal utarbeide, skal bare lages i ett – 1 – eksemplar. Meningen er at det skal auksjoneres bort nærmere jul og at pengene skal gå til et veldedighetsprosjekt som Bono står bak.

Gjør som Apple

Leica «gjør en Apple» også på en annen måte: Selskapet kunngjorde kvelden før Photokina-messen åpnet at selskapet heretter går bort fra tradisjonen med å nummerere sine kameraer.

Det klassiske rammesøkerkameraet som Leica har produsert i mange tiår – selskapet er nå 99 år gammelt – har hatt navn som Leica M8, Leica M9, Leica M9-P og så videre.

I tråd med dette sa ryktene foran Photokina-messen at Leica nå ville lansere et nytt rammesøkerkamera med navnet Leica M10. Men Leica lurte ryktemakerne. Riktignok kom det et slik kamera som mange hadde spådd. Men det vil ikke hete Leica M10 når i det kommer i salg utpå nyåret. Bare Leica M.

Også de kommende utgavene av kameraet vil hete Leica M. Akkurat som Apples iMac har hatt navnet iMac helt siden 1998, til tross for at dagens iMac er en ganske annerledes pc enn 1998-utgaven var.

Den samme navneregelen vil gjelde Leicas mellomformat-kamera, som heretter bare vil hete Leica S, ikke S2 eller S3.

Dermed må vel en tredjeparts-programutvikler sørge for å utvikle et program kalt «Leica-tracker» eller noe sånn. Apple-verdenen har jo som kjent sitt Mactracker-program som brukes til å holde rede på om en bestemt Mac-modeller er for eksempel en tidlig 2010-modell eller en sen 2008-modell.

Foto/video