Julegavene fra Adobe er klare

Julegavene fra Adobe er klare

Adobe har lansert sin årvisse oppgradering av foto- og video-programvare for folk flest.

Denne uken har Adobe lansert den 12. versjonen av sine to populære programmer for bildebehandling og videoredigering, Adobe Photoshop Elements og Adobe Premiere Elements.

Mobile album

Nytt av året er mobile album. Adobe har bygd opp en online-tjeneste kalt Adobe Revel, og gjennom Adobe Elements Mobile Albums har man alltid tilgang til bilder og videoer tatt med smarttelefon og nettbrett.

Det mobile albumet synkroniseres kontinuerlig mot Organizer-modulen i Adobe Elements-programmene.

En viktig nyhet i både Photoshop Elements og Premiere Elements er Auto Smart Tone. Adobe har spurt tusenvis av profesjonelle brukere om hva slags bildejusteringer de prioriterer. Ut fra svarene har Adobe utviklet et system der du kan velge glidende overganger mellom fire forskjellige justeringer, og systemet lærer seg dessuten etter hvert dine preferanser og tar dem med i beregningen.

Premiere Elements 12 kommer for øvrig med støtte for kommende 4K-formater for dem som ønsker å redigere i ekstremt høy oppløsning – for de fleste av oss ligger nok dette litt frem i tid.

Sesongbestemt

I en årrekke har Adobe lansert nye versjoner av Elements-programmene hver eneste høst, vanligvis rundt månedsskiftet september/oktober. Elements-brukere pleier å oppfatte dette som det første sikre tegnet på at jula nærmer seg. For Adobe er det om å gjøre å ha nye versjoner klare til den amerikanske Holiday Season. Elements-programmene er en populær julegave.

Enkelte år har Elements-oppgraderingene vært litt patetiske – det har sett ut til at Adobe har strevd med å finne på noe nytt av betydning. Forståelig, siden dette er svært innholdsrike programmer.

Førsteinntrykket etter årets lansering er imidlertid at denne gang er det verdt pengene å oppgradere.

Adobe Elements er forenklede versjoner av de profesjonelle programmene Adobe Photoshop og Adobe Premiere Pro, forholdsvis dyr programvare som brukes av fotografer, designere, utviklere og videoredigerere i profesjonelle kreative miljøer.

Tradisjonelt har Elements-programmene, som altså er myntet på forbrukermarkedet, kostet rundt en tiendedel av sine profesjonelle motparter. Etter omleggingen til abonnementsordninger for de profesjonelle programmene er sammenligningen ikke like enkel, men Elements-programmene er utvilsomt svært rimelige sammenlignet med fullversjonene av Photoshop og Premiere Pro.

Samtidig kan de som er skeptisk til å abonnere på programvare glede seg over at Elements-programmene fortsatt selges som klassisk lisens-basert programvare.

Prisene

Da kan vi like gjerne ta prisene i samme slengen:

Mest populært, ifølge Adobe, er samlepakken der man får både Photoshop Elements og Premiere Elements. 12-versjonen av samlepakken koser 1112,50 kroner i Norge – Adobe er blant de få som ennå ikke avrunder prisene til hele kroner.

Har man en tidligere versjon, vil oppgraderingen til samlepakken koste 937,50 kroner.

Kjøpt enkeltvis koster de to programmene 737,50 kroner hver, eller 612,50 kroner hvis man oppgraderer fra tidligere versjon.

Det er egne priser og tilbud for studenter, skoler og utdanningsinstitusjoner.

Elements-programmene leveres både for Windows og Mac.

Testomtale kommer

Vi har nå de nye programmene inne for test, og kommer tilbake med detaljer og vurderinger ganske snart.

Les om:

Foto/video