Julegavetips: Apple Remote

Julegavetips: Apple Remote

Nye Apple Remote er en billig julegave til husets Mac-bruker.

Det er kanskje ikke så lett å finne rimelige Mac-relaterte julegaver til ivrige Mac-brukere, men Apple Remote kan være et godt forslag i så måte. Også iPod- og iPhone-brukere kan anvende Apple Remote.

Apples fjernkontroll Apple Remote har eksistert i flere år som en hendig, liten og minimalistisk fjernkontroll i hvit plast. Men etter hvert som stadig færre av Apples datamaskiner er designet i hvit plast, matcher ikke fjernkontrollen maskinene lenger.

Over til aluminium

For det er jo børstet aluminium som er det dominerende designmaterialet hos Apple nå – og har vært det en stund. Derfor måtte det jo før eller senere komme en mer stil-tilpasset fjernkontroll. Og den kom i forbindelse med Apples nyeste maskinlansering i høst, da nye iMac-er og Mac mini-er – samt en ny hvit MacBook – så dagens lys.

Den nye fjernkontrollen druknet litt i oppmerksomheten rundt de nye maskinene, men nå har vi altså fått inn et eksemplar til test. Vi skal medgi det ikke har vært snakk om noen omfattende testing, men vi har i hvert fall prøvd hvordan den ligger i hånden. Den er litt lengre og mer avlang enn forgjengeren, opp fra 83 til 120 mm, og nettopp derfor synes vi den også ligger bedre i hånden. Stort mer er det ikke å si om den saken.

Ny layout

Når det gjelder layout-en er start/pause-knappen flyttet ut fra sentrum av retningsvelgeren og er altså blitt en egen, selvstendig knapp. Det betyr at den nye fjernkontrollen har en betjeningsknapp mer enn forgjengeren, for sentrum av retningsvelgeren er fortsatt en slags ok-knapp for å bekrefte valg man gjør. Den nye start/pause-knappen er plassert ved siden av meny-knappen. Endringen har ikke noen særlig praktisk betydning for betjeningen.

Så vidt vi kan se, er det ikke noen funksjonsmessige forskjeller mellom den gamle og den nye fjernkontrollen. Apple Remote kan brukes til å kontrollere alle Apple-enheter som er utstyrt med infrarød mottaker – ifølge Apple er kompatibiliteten begrenset til alle Apple-produkter fra 2005 eller senere. Dette gjelder alle Mac mini-er, iMac-er, MacBook-er og MacBook Pro-modeller, med unntak av den nyeste hvite MacBook, som i motsetning til forgjengerne i serien ikke har IR-mottaker.

Apple Remote kan også fjernstyre Apple TV samt iPod og iPhone som er plassert i en forankringsstasjon eller universaldokk. En universaldokk er blant annet et praktisk ladested for iPod og iPhone. Den fås kjøpt separat og koster 389 kroner pluss frakt hos Apple Store.

Kan styre stereoanlegget

Hvis man har koblet en iPod eller iPhone til en hjemme-stereo, høyttalere eller tv, kan man betjene sanger, lysbildefremvisning og annet fra hvor som helst i rommet. Forutsetningen er altså at man har iPod-en tilkoblet en universaldokk eller forankringskontakt. Vi har foreløpig ikke prøvd dette.

Min personlige bruk av Apples fjernkontroller har for det meste vært knyttet til fjernstyring av Apple TV for å se video, filmer og lysbildeshow, se og høre på podcasts eller spille musikk via flatskjermen og hjemmekinoanlegget i stua. Å bruke den som erstatning for mus og tastatur når man sitter ved Mac-en og jobber på vanlig pc-manér, har jeg ikke sett noen grunn til. Det går kjappere å manøvrere i iTunes på tradisjonelt vis.

Best for stor skjerm

Etter min mening kommer fjernkontrollen først til sin rett når man benytter en Mac med litt stor skjerm – det mest nærliggende eksempelet er om man har en iMac med 21,5- eller 27-tommers skjerm – og ønsker å benytte denne til det vi i gamle dager kalte multimedie-bruk.

Hvis man har et stort nok hjemmekontor til at det også er en god lenestol eller en sofa i rommet, er det flott å kunne flytte seg fra kontorstolen til lenestolen og nyte en film eller lytte til god musikk og å betjene Mac-en uten å måtte flytte seg ut av godstolen.

Bindeleddet mellom Apple Remote og en Mac er programmet Front Row, som følger med alle Mac-er. Når du bruker Mac-en på vanlig måte og holder nede meny-knappen på fjernkontrollen og peker mot den infrarøde sensoren på Mac-en, tones skjermen etter et øyeblikk ned i sort. Deretter skiftes brukergrensesnittet til et som er nesten identisk med brukergrensesnittet på mediespilleren Apple TV. Med fjernkontrollen kan du da styre avspilling av filmer, spille musikk, lytte til podcasts og styre lysbildeshow og så videre.

Konklusjon

Apple Remote er et tilbehørsprodukt som egentlig burde fulgt med gratis med alle Mac-er som fjernkontrollen kan brukes med, slik tilfellet var i noen grad tidligere. Men selv om man nå må betale for produktet, er det såpass rimelig at de fleste bør kunne ta seg råd til det. Hvis ikke, får man skynde seg med å sette Apple Remote på ønskelisten til jul, i hvert fall hvis man har en Mac-installasjon som på en eller annen måte omfatter en såpass stor skjerm at den egner seg til å se på bilder og video på litt større avstand enn fra kontorstolen.

Les om:

Foto/video