- Kampen om mobil-tv er avgjort

- Kampen om mobil-tv er avgjort

- Den norske diskusjonen om hvilken standard som bør brukes har bare akademisk interesse, sier teleanalytikeren John Strand.

Det er ingen tvil om hvilken teknisk standard som blir valgt for mobil-tv, mener den danske teleeksperten John Strand. Han er helt sikker på at DVB-H , som støttes av markedslederne Nokia og Motorola, blir den tekniske plattformen for mobil-tv i hele Europa, Norge inkludert.

LES OGSÅ: Mobil-tv kan koste en milliard

Det har vært en dels intens debatt om dette i Norge. NRK har ment at DAB-baserte DMB vil være et langt rimelige alternativ, fordi det kan bygges på det allerede utbygde DAB-nettet og kan komme raskt på lufta for relativt små kostnader.

IKT-Norges Per-Morten Hoff har derimot talt sterkt for DVB-H, som også ble vedtatt som anbefalt standard av EU i juli. Ifølge NRKs utviklingsdirektør Bjarne Myklebust er dette åpenbart fordi EU selv har finanisert DVB-H.

Men John Strand tror ikke den norske debatten får noen betydning for utfallet:

- Den norske diskusjonen er av rent akademisk interesse, sier Strand.

Trenger frekvenser

Dansken er ikke i tvil om hvilken vei det går.

- Det kommer aldri på tale at Nokia lager telefoner spesielt for det norske markedet. De vil heller ikke ikke støtte den koreanske standarden DMB, som er utviklet av Samsung. Det blir akkurat det samme som at Nokia ikke vil støtte Sony Ericssons minnekort Memory Stick i sine telefoner, sier John Strand.

LES OGSÅ: Telenor diktere mobil-tv

Nordisk Televisjon har pekt på at en utbygging av infrastruktur for mobil-tv med DVB-H-standarden vil kreve at det frigjøres frekvenser i radionettet. Det er Strand enig i.

- Det dette henger på er spektrum. Man trenger ledige frekvenser for utbyggingen.

LES OGSÅ: Mangler frekvenser for mobil-tv

- Hvor lang tid tror du det vil ta før mobil-tv er oppe og går for alvor?

- Jeg tror ikke det blir så lenge til, og noen steder er de allerede i full gang. Det trengs terminaler og infrastruktur, men jeg tror vi ikke vi snakker om mer enn 1-2, høyst 3-5 år.

Foto/video