Katastrofe for mms

Katastrofe for mms

Ett bilde sier mer enn tusen ord? Ikke for nordmenn, som vegrer seg å bruke mms, og heller sender en tekstmelding.

Nordmenn synes klart at det er lettere å si noe med ord enn med bilder. Mens mobilprating gikk opp med over 20 prosent det siste året, står bruk av mms i praksis helt stille med vekst på usle to prosent, viser nye tall fra Post- og teletilsynet.

PT la i dag frem sine statistikker over ekommarkedet for det første halvår i 2007. Tallene viser at antallet taleminutter på mobiltelefoner har gått opp fra 3 759 millioner i fjor til 4 558 millioner i år. Det er en vekst på 21 prosent. Også bruk av tekstmeldinger viser en gedigen vekst, fra 2 503 millioner til 2 831 millioner. Det betyr 13 prosent mer.

LES OGSÅ: Mobilbruken opp 20 prosent

Antallet mms-er har økt fra 50 millioner i fjor til 51 millioner på de første seks månedene i år. I sammenligning med de andre tallene kan det nesten betraktes som nullvekst.

- Blir bare tull

Tallet blir enda verre når man betrakter innføring av kameraer på mobiltelefoner som det største gjennombruddet på maskinvaresiden. Det er i dag knapt nok en nordmann med en mobil uten kamera. Men den brukes ikke for å sende bilder.

- Om det er en katastrofe eller ikke en katastrofe, har jeg ikke mening om. Men det er helt riktig at det ikke er vekst her, sier Willy Jensen i PT til Computerworld.

PT har ikke sett bak tallene, men fra egen erfaring bekrefter Jensen at sending av bilder ikke er en hverdagsaktivitet.

- Jeg opplever at det ofte bli bare tull. Det er noe galt med nettet, eller noe annet skjer som gjør at det ikke fungerer. Det er rett og slett for vanskelig, sier han.

Og selv om mobiltelefoni er billigere enn noensinne koster et bilde fremdeles 2 kroner pr. melding.

- Om det er for dyrt, vet jeg ikke. Det kan hende at prisen har noe å si. Men uansett er det helt klart at dette ikke har tatt av som vi for noen år siden trodde det ville gjøre, sier Jensen.

Telenor innrømmer at forventningene til mms har vært for høye.

- Mms har bidratt til langt rikere kommunikasjon blant mobilbrukere. Mange hadde imidlertid tro på at mms skulle få enda større utbredelse, noen hevdet til og med at det skulle bli like stort som sms. At dette ikke har skjedd, er forståelig dersom man tenker over hvor ofte man egentlig har behov for å sende multimedieinnhold fremfor tekst, skriver informasjonssjef Anders Krokan i en epost til Computerworld.

Foto/video