Kjøpeguide: Objektiver, lys og ekstrautstyr

Kjøpeguide: Objektiver, lys og ekstrautstyr

Så, du har kjøpt deg en ny speilrefleks? Da gjenstår bare litt nødvendig tilleggsutstyr.

Med en grei speilrefleks er du omtrent halvveis. For det hjelper lite å ha et flott kamera, om du ikke også kjøper inn litt nyttig ekstrautstyr.

De fleste nye digitale speilreflekskameraer kommer med en rekke fancy funksjoner, men uten litt ekstrautstyr er det fortsatt ikke lett å ta perfekte bilder. I den grad det i det hele tatt er mulig å ta ”perfekte” bilder. Det er i det minste mulig å få litt hjelp på veien.

Objektiver

Det viktigste først: Når du kjøper kamera har du ofte valget mellom å kjøpe bare kamerahuset eller sett med både hus og objektiv. Objektivet som følger med er ofte så som så, men kan være et greit utgangspunkt. Det vanligste er at det følger med et relativt enkelt zoomobjektiv med brennvidde fra rundt 18 millimeter til like under 60 millimeter. Blenderen er ofte av det heller svake slaget, med altfor liten brennvidde som største ulempe. Ønsker du å ta seriøse bilder blir det ofte for dårlig i lengden.

Det kan være en fordel å gå til innkjøp av noen litt kraftigere teleobjektiver, gjerne opp mot 150mm, tilsvarende 300 millimeter for analoge 35mm-kameraer. Dette er objektiver som gjerne passer til å ta bilder av ting på avstand. Har du råd kan du gjerne kjøpe et enda kraftigere objektiv. Pass bare for all del på å velge et objektiv med lave blendertall, det koster gjerne litt ekstra, men er helt klart verdt det i lengden.

I tillegg til teleobjektiv kan det være greit å kjøpe litt god fastoptikk, altså objektiv med fast brennvidde. I ”gamle” dager, da folk flest brukte noe så avleggs som film, var en god 50mm det perfekte valget. For digitale speilreflekskameraer er rundt 30mm et godt alternativ, tilsvarende 60mm for 35mm-kamera. Med slik optikk er det mulig å få virkelig knallgode blendertall, helt ned mot ett-tallet. Lavt blendertall gjør at objektivet fungerer bedre når lyset er dårlig, dermed kan du ta bedre bilder når det begynner å bli mørkt. Det er også mindre behov for stativ med et slikt objektiv. Husk at desto lavere du stiller blenderen, desto kortere blir dybdeskarpheten.

Filtre

God optikk er en god start, men for å få enda mer ut av bildene dine kan det være fordel med filtre. Et filter er en tynn glass eller plastplate du monterer foran på objektivet. Forskjellige filtre gir forskjellige resultater, og i mange situasjoner er det nesten avgjørende å ha et godt filter for å få resultatet du er ute etter.

Enkle filtre kan for eksempel blokkere ute uønsket lys, eller legge en svak farge over linsen. Slik kan du få varmere eller kaldere bilder. Mer avanserte filter kan være enda morsommere å jobbe med. Hvilke type filtre du burde bruke kommer an på hva du ønsker å gjøre. Valg av filter er kommer altså helt an på personlig smak.

Et polariseringsfilter kan for eksempel være nyttig, da det fjerner refleksjoner fra vinduer, øker fargegjengivelsen og toner ned skyer. Det kan også være greit med et enkelt Skylight eller UV-filter. De sperrer ute en del av UV-strålingen, noe som kan bidra til skarpere bilder. Skylight kan også gi noe varmere bilder, ettersom de gjerne har et svakt rosa skjær. Slike enkle filtre trenger heller ikke å koste all verden. Prisen avhenger gjerne av hvilket type kamera du har og hvor avansert du vil ha det. Det gjelder for så vidt alle filtre.

Det finnes filtre for fargeforsterking og fargekorreksjon, begge to burde være relativt selvforklarende. Du kan også få filtre i en rekke forskjellige farger, som igjen kan gi forskjellige fargeskjær i bildene dine. Det finnes også filtre med to eller flere farger, som kan gi spennende fargeoverganger i bildene dine.

Er du glad i å ta bilder i svart-hvitt kan det være en fordel å investere i et godt rødt eller gult filter. Et slikt filter kan øke kontrasten i svart-hvitt bilder, og er ofte en svært god ide å ha med seg i kameraveska. Tar du fortsatt bilder med film, det er jo tross alt en del av oss som fortsatt gjør det, er du kanskje kjent med effekten av filtre som spenner fra gult til rødt allerede. Ikke minst til mørkeromsarbeid er slike fargede filtre en absolutt nødvendighet.

Les om:

Foto/video