Klar med løsning for Ipad-aviser

Klar med løsning for Ipad-aviser

The Daily er endelig på lufta, med Apples nye abonnementsløsning.

Samtidig som alle norske aviser gjerne vil over til nettbrett, har betalingen av abonnement skapt både hodebry og sinne.

I dag har enkelte aviser sine egne løsninger for betaling av abonnement, ettersom Apple ennå ikke har sine egne abonnementsløsninger.

Apple får dermed ikke sine 30 prosent, slik de får ved salg av applikasjoner. Det har ryktes at Apple vil nekte medier å fortsette med egenutviklede løsninger, og tvinge dem over på Apples abonnementsløsning for å verne om sine økonomiske interesser.

Fagbladet Journalisten forteller at ryktene og usikkerheten har ført til at enkelte aviser er i "alarmberedskap", og dermed utsetter sine nettbrett-aviser inntil Apple legger alle kortene på bordet.

Ny tjeneste

Noen av disse kortene har nå kommet.

News Corp. lanserte denne uken The Daily; den første avisen som produseres kun til Ipad. Utviklingen av applikasjonen har kostet 30 millioner dollar, og vil trolig sette standarden fremover.

The Daily er også den første avisen som bruker Apples nye tjeneste for abonnementsbetaling; en tjeneste alle utviklere og aviser snart kan bruke i sine applikasjoner.

Med tjenesten kan kundene betale abonnementet for en viss tid fremover via sin Itunes-konto, og det kan automatisk betales på nytt når tiden er ute.

Ukjent fortjeneste

Ifølge Itunes' nye brukervilkår gir ikke Apple kundeinformasjon til utgiveren av publikasjonen med mindre kunden har godkjent dette. For aviser kan dette være en kamel å svelge, da informasjon om kundene for mange er svært verdifullt.

Fortsatt er det mange spørsmål som gjenstår rundt modellen. For eksempel et av de viktigste for mediebransjen: Hva blir Apples fortjeneste? Om avisene må betale for eksempel 30 prosent av inntektene direkte til Apple, kan nok dette sette en demper på begeistringen for den nye kanalen.

Nå gjenstår det å se hva Android, som nå for alvor kaster seg på nettbrett-bølgen med Honeycomb, finner på for å møte konkurransen.

Foto/video