Kodak saksøker og søker vern

Kodak saksøker og søker vern

Den fordums fotogiganten ber om gjeldsforhandlinger og søker flere penger gjennom søksmål.

Ikke helt ute, men nære på. Etter flere måneder med spekulasjoner søkte Kodak i konkursvern i USA. Samtidig starter selskapet en ny rettsrunde mot Samsung, og deres Tab-nettbrett.

Selskapet som gjorde fotografering til alminnelig folkelig aktivitet i starten av forrige århundre, maktet ikke overgangen til dette årtusenet. Det melder PC World i US .

Tapte milliarder

I november i fjor kom selskapet med et varsel om at de kom til å ha et tap på mellom 2,2 og 3,5 milliarder kroner i 2011. Samtidig ble omsetningsanslaget for 2011 redusert til 36 milliarder kroner. Etter det har nedturen vært kraftig. Torsdag ble begjæring om konkursvern levert inn i New York.

Konkursvern etter kapittel 11 i den amerikanske lovgivingen brukes som nødhavn for selskaper som sliter, men hvor det finnes verdier eller muligheter for fortsatt drift. De slipper søksmål og innkreving av gjeld så lenge de er under denne paragrafen.

Etter omorganisering av virksomhet og gjeldsforhandlinger er det enten rom for fortsatt drift, eller det blir en ordinær konkurs med likvidering og dekning til fordringshavere etter prioritet.

Lisenssalg

Kodak har slitt lenge, og i fjor var de kommet så langt at de ville selge unne alle patenter de har for digital bildehåndtering. Dette kom i kjølvannet av massive patent- og lisensoppkjøp som preget it-industrien i fjor. Et mål med å omorganisere under konkursvern er å få maksimert inntektene fra patenter og salg av annen teknologi.

Kodak hevder selv at de har tjent over 18 milliarder siden 2003 på lisensinntekter fra mer enn 30 selskaper. Dette inkluderer selskaper som LG, Motorola og Nokia.

Søksmål som inntektskilde

Kodak startet også et søksmål mot Samsung denne uka. Det er for brudd på Kodak-patent i nettbrettet Galaxy Tab. De kan saktens trenge penger, og forrige gang de var grinete mot Samsung fikk de nesten tre milliarder kroner i kompensasjon.

Også Apple, Fujifilm og HTC er under ild for noen av de samme patentbruddene. De fikk sine søksmål fra Kodak i forrige uke.

Det Kodak mener som brytes nå i Galaxy Tab, er patenter for automatisk overføring av foto til en nettjenesteleverandør, videresending av bilder fra mobilkamera til e-post og overføring av fotografier via trådløse nettverk.

Omorganiseringen ventes å være ferdig i løpet av neste år. Endringene nå er en fortsettelse av omorganiseringen selskapet startet i 2003. Siden da har de stengt 130 filmframkallingslab-er, 13 fabrikker og sparket 47 000 ansatte.

Foto/video