Kompakt til ferien?

Kompakt til ferien?

TEST: Sommeren er her, og det er på tide å sjekke om kompaktkamera-utrustningen holder for en ny sesong med aktivt uteliv. Vi sammenligner fem av årets modeller.

Fotointeresserte har kanskje mistet noe av den intense gløden i engasjementet for kompakte digitalkameraer, slik den artet seg for noen år siden. De digitale speilreflekskameraene er i ferd med å bli allemannseie, og de fotointeresserte blant oss har nok i stor grad snudd oppmerksomheten mot speil, for å si det slik.

På den andre siden er det ikke lenger et spørsmål om enten/eller. Kombinasjonen av sterkt fallende priser på forbrukerelektronikk og foto- og datautstyr i kombinasjon med en pen velstandsøkning i senere år har gjort at mange nå sitter med både speilreflekskamera og kompaktkamera. Da har man også fotoutstyr som passer for de fleste situasjoner.

Bygd over samme lest

Mens det fortsatt er store individuelle forskjeller på speilreflekskameraene, kan en få inntrykk av at det bare finnes én kompaktkamera-produsent i hele verden – en som bygger alle kameraene over samme lest, med bare små design- og logo-forskjeller fra merke til merke. «Alle» kompaktkameraene har 3-5x zoom, av/på-knapp på toppen, zoomhendel rundt utløserknappen, omtrent identiske betjeningsknapper på baksiden og en lcd-skjerm som eneste «søker» – den gode, gamle gjennomsiktssøkeren er så å si forsvunnet.

Unntak fra denne standardspesifikasjonen finnes, også blant kameraene i denne testen, men hovedinntrykket er likevel at kompaktkamera-utvalget er blitt stort, men litt kjedelig.

Fra venstre: Panasonic Lumix FX35, Canon Ixus 80 IS, Fujifilm FinePix f100fd, Pentax Optio A40 og Olympus Mju 110.

På den andre siden gir kompaktkameraene mye mer for pengene enn de gjorde for noen få år siden, takket være fremskrittene på optikk- og databehandlingssiden. Nye teknologier som ansiktsgjenkjenning og avansert justering av dynamikkomfanget for å gi bedre balanse mellom lys og skygge i bildene har bidratt til å gjøre kompaktkameraene til små teknologiske vidundere.

Derimot er det tegn til at den mekaniske kvaliteten er på vei nedover. Kostnadskuttene krever sitt.

På disse sidene ser vi nærmere på fem aktuelle kompaktkamera med markedspriser fra vel 2000 kroner til vel 3000 kroner. Vi kunne ha tatt med mange flere kameraer, man dette er hva vi hadde kapasitet til i denne omgang.

Ergonomisk utfordring

Design av kompaktkameraer byr på mange ergonomiske utfordringer. Kameraene skal være så små som mulig, og likevel gi plass til skjerm, optikk og betjeningsratt og -knapper. I tillegg må det være igjen nok ledig plass på kameraets overflate til fingrene til den som skal betjene kameraet.

Mens elektronikken og alt annet blir mer og mer likt, er det nok her de store utfordringene ligger, i detaljene i en design som ellers ser ganske lik ut fra kamera til kamera. Det er da også ikke minst dette – pluss menysystemene – som har hatt vår største oppmerksomhet i denne testen.

Tekniske data: Klikk på tabellen for å se den i full størrelse.

Så sant man ikke har vært utsattfor en ulykke, har de aller fleste mennesker en tommelfinger på høyre hånd. Alle kameraer, i hvert fall alle i denne testen og alle de andre som jeg er kjent med, er konstruert for å holdes i høyre hånd, med tommelen på baksiden av kameraet og i hvert fall to, kanskje tre av de øvrige fingrene på fremsiden av kameraet.

Slik har vi testet

Vi startet med å gjøre oss kjent med kameraene, bla i håndbøkene på papir eller pc-skjerm og jobbe oss gjennom menyer og innstillingsvalg for å sjekke kameraenes brukervennlighet.

Deretter gjorde vi en del «formelle» testopptak i vårt atelier, med fotografering av test- og fargeplansjer for å sjekke den optiske kvaliteten, skarpheten, fargebehandlingen, lysømfintlighet versus bildestøy og så videre.

Her sjekket vi også hvor effektive bildestabilisator-løsningene var under kontrollerte forhold.

Bildene ble for det meste vurdert på en Eizo-skjerm av god kvalitet.

Vi tok også kameraene med ut i by- og parklandskap for å sjekke bildekvaliteten mot «virkelige» motiver.

Vi installerte all den medfølgende programvaren og gjorde en vurdering av brukervennlighet og funksjonalitet ut fra bildebehandlingsbehovet som det er rimelig å anta at man har med kompaktkamera.

Alt ble registrert i et karakterskjema som er vektet med 40 prosent på bildekvalitet, 30 prosent på konstruksjon/ytelse og 30 prosent på brukervennlighet.

Men det er bare Panasonic og Pentax blant aktørene i denne testen som har tatt konsekvensen av dette ved å sørge for dedikert plass til tommelen på baksiden av kameraet.

Som vanlig har vi ikke brydd oss om å teste den digitale zoomen på kameraene. Det er og blir en nødløsning som reduserer bildekvaliteten kraftig.

Merk at der hvor det i faktatabellen står et plusstegn i feltet for ISO-verdi, gjelder dette en spesialinnstilling utenom den ordinære ISO-skalaen som kameraet dekker, for eksempel med redusert bildestørrelse. Egentlig er det tallene i den ordinære ISO-skalaen som er interessante.

Alle kameraene i testen leveres med batterilader og kompakt, oppladbart lithium-ion-batteri. Alle unntatt Canon-kameraet har innebygd minne, fra cirka 15 til vel 50 MB – Canon har lagt ved 32 MB sd-kort. Vi anbefaler likevel at man sammen med kameraet kjøper minnekort med større kapasitet – i praksis er det påkrevd.

Testvinneren

Og testvinneren ble? Les: VÅRT VALG .

>>> Neste side: Canon Ixus 80 IS >>>

Innhold:

VÅRT VALG
Canon Ixus 80 IS
Fujifilm FinePix f100fd
Olympus Mju 1010
Panasonic Lumix FX35
Pentax Optio A40

Les om:

Foto/video