Kontroversielt videoformat

Kontroversielt videoformat

Kommentator mener Wikipedias valg av det åpne videosystemet Ogg Theora er pussig.

Wikipedia-brukere vil få verktøy for å laste opp, redigere og titte på video i nær fremtid, ifølge et Beet.tv-intervju med stedsfortredene Wikipedia-bestyrer Erik Möller.

I mange år har Wikipedia jobbet for en slik løsning. Formatet er fremdeles planlagt å være Ogg Theora, et videoformat basert på åpen kildekode som blant annet allerede kan spilles av i Firefox, Chrome og Opera.

Det kan også komme verktøy for å konvertere videoene til andre format, slik at videoene blir enkle å se uten for mye styr for brukeren, ifølge Möller. Men før dette er på plass, må brukerne selv konvertere videoene, ifølge Möller eksempelvis med Fireogg, et tillegg til Mozilla som kan gjøre om vidoer til Ogg Theora.

- Kontroversielt

Cnets Josh Lowensohn velger å kalle det kontroversielt og tildels uforståelig av Wikipedia å velge Ogg Theora som såkalt kodek, altså som system for videokoding og -dekoding.

Gigantene Goolgle, Microsoft og Apple har for eksempel vært større tilhengere av H.264-kodeken, som allerede kan dekodes i maskinvaren til en rekke digitale enheter, deriblant mobiltelefoner. Dermed bruker prosessorene i enhetene mindre ressurser på formatet.

Google har til og med uttalt at selv om Ogg Theora støttes av Chrome, er kvaliteten mindre bra enn de hadde ønsket. Google har også brukt mye ressurser på å gjøre Youtube-arkivet om til H.264, kommenterer Lowensohn.

En forskjell mellom de to formatene ligger i lisensen, der Ogg Theora tillater nedlasting, redigering og gjenopplasting uten lisenskostnader.

- Det store spørsmålet er om kodeker basert på åpen kildekode, som Ogg Theora, har noe som helst kraft til å bli værende, mener Lowensohn.

Valg til nytte for Theora

Han tror valget setter press på hvor nettlesere og webutviklere står når det gjelder HTML 5-video, en kommende het potet innen webstandarder. Tidligere denne måneden gikk forfatteren av utkastet til spesifikasjonen bort fra Ogg Theora som standardformat grunnet motstand fra Apple og Nokia.

I utkastet har man ifølge Znet også gått bort fra konkurrenten H.264 på grunn av protester fra enkelte nettleserleverandører. Med andre ord har webstandarden HTML 5 for tiden ikke noe standard videoformat.

Lowensohn mener imidlertid det kan være til nytte for Ogg Theora skjebne om det svært populære og mye besøkte nettstedet Wikipedia velger formatet.

Foto/video