Kraftig vekst for miniprojektorer

Kraftig vekst for miniprojektorer

Forventer seksti ganger så mange solgte integrerte pikoprojektorer i 2013.

Salget av integrerte pikoprojektorer, projektorer som er så små at de passer i hånden eller kan bygges inn for eksempel mobiltelefoner, ligger an til en kraftig økning de neste fire årene. Det viser en ny rapport fra Isuppli.

Ifølge analysebyrået vil antallet slike integrerte projektorer øke fra færre enn 50 000 solgte enheter i år til mer enn 3 millioner i 2013, en vekst på om lag seksti ganger så mange enheter.

Isuppli definerer pikoprojekorer som frontprojektorer med en vekt på mindre enn 1 kilo og en størrelse på mindre enn 983 kubikkcentimeter uten batteri. Analysebyrået mener begrensningene i skjermstørrelse i mobile enheter og muligheten til å vise frem store bilder til tross for størrelsen på enhetene gjør de projektorene perfekte for mobile enheter.

- Mobile enheter gjør forbrukere og bedriftskunder mer fleksible, og flere og flere har tatt i bruk smarttelefoner og minibærbare pc-er som sine primære plattformer for databruk og internettilgang, sier Isuppli-analytiker Sanju Khatri.

- En stor hindring i å bruke mobile enheter på denne måten har imidlertid vært skjermene, som er bittesmå sammenliknet med stasjonære pc-er. Integrerte pikoprojektorer gjør det mulig å forstørre disse skjermbildene, noe som gjør mobile enheter mer egnet som hovedplattform for databehandling og internettilgang, sier han.

Lovende bedriftsmarked

Etter at Texas Instruments i fjor lanserte sitt DLP Pico-brikkesett har en håndfull produkter kommet på markedet, og på årets Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas var flere produsenter på plass med nye pikoprojektorer.

Blant annet viste Optoma frem projektoren Pico PK-101, som veier 110 gram og kan kobles til Ipod eller andre mediaspillere, mens 3M lanserte MM200 som er på størrelse med en fyrstikkeske og bare veier 21 gram

Ifølge Isuppli vil pikoprojektorer til å begynne mest sannsynlig bli utbredt blant bedriftsbrukere, som kan bruke teknologien til å vise presentasjoner direkte fra den bærbare pc-en eller smarttelefonen.

Smarttelefoner representerer ifølge analysebyrået et spesielt lovende marked for integrerte pikoprojektorer. De viser blant annet til at smarttelefonen Samsung I7410 med innebygget projektor, som også ble lansert på CES i januar, og analysebyrået forventer at flere smarttelefoner utstyrt med med pikoprojektorer vil være tilgjengelig på markedet snart.

Men til tross for den raske økningen i markedet for integrerte pikoprojektorer forventer iSuppli at de fremdeles bare vil utgjøre en liten del av det samlede salget av mobile enheter frem til 2013.

- Vekstpotensialet for integrerte pikoprojektorer vil være begrenset de neste par årene på grunn av utfordringer i områder som strømforbruk, størrelse og fremstillingen av teknologien. Men når disse problemene er løst vil pikoprojektorer dukke opp i mange flere nye mobile enheter, sier Khatri.

LES OGSÅ: Nikon med projektorkamera