Kreative brukere vil på brett og mobil

Kreative brukere vil på brett og mobil

Adobe med fem nye apper og tegnepenn.

Adobe har nettopp lansert 2014-kolleksjonen av Creative Cloud-apper.

Dette inkluderer flere nye iPad- og iPhone-apper samt maskinvare: penn og linjal for berøringsskjermer.

- Nyhetene understreker den økende betydningen mobile enheter har for kreative, sier Anna Rose, nordisk markedssjef for Creative Cloud Individual hos Adobe.

Hittil har mange ment at for å kunne skape digitalt innhold, må man bruke pc i en eller annen variant, det være seg skrivebords-pc eller bærbar pc som kjører enten Windows, OS X eller Linux.

Nettbrett og smartmobil er på sin side redskaper som egner seg best til å konsumere digitalt innhold.

Kreativitet i skyen

Adobe er nå med på å slå en kile i denne myten. Undersøkelser viser for eksempel at én av tre ønsker å skape kreativt innhold på nettbrett, ifølge Adobe.

Nær halvparten av de kreative ønsker å bruke sine mobile enheter til å fange opp inspirasjon mens de er på farten.

- Nå får fotografer og designere bedre muligheter til å arbeide kreativt, uavhengig av hvor de befinner seg. Og med utvidet integrasjon blir det samtidig enkelt å flytte sine kreasjoner på tvers av enheter, sier Anna Rose.

En fellesnevner for Adobes nye iPad- og iPhone-apper er at de deler arbeidsbyrden mellom lokal maskinvare og skyen.

De nye Adobe-appene er typisk gratis, men fungerer først sammen med et CreativeCloud-abonnement eller en link mot skrivebordsapper.

Men ressursdelingen har også den store fordelen at den avlaster prosessoren i de mobile enhetene. De nyeste iPad-appene fra Adobe kan fort bli intensive, og du bør ikke prøve deg på en original iPad, en gammel iPhone eller den første iPad mini. Når det er sagt er det ganske utrolig hva man kan få til på en bærbar enhet med hjelp fra oven.

Nye iOS-apper

For det første nevner vi at Adobe Lightroom, et profesjonelt bilderedigeringsprogram som finnes for Mac på skrivebordet og for iPad mobilt, nå også har kommet til iPhone.

I tillegg har forteller-appen Adobe Voice for iPad nå mulighet til å benytte seg av Lightroom-bibliotekene.

Videre har vi Adobe Mix - en helt ny app for iPad. Mix er en lettversjon av Photoshop med fokus på å kombinere bildemateriale fra to ulike kilder. For eksempel klippe ut noe fra ett bilde og lime det inn i det andre. Kan være vanskelig nok, for eksempel dersom det er hår eller pels med i bildet.

Fokus for Adobe har vært brukervennlighet - dette skulle bli så enkelt som mulig med berøring. Og det som er i ferd med å skje, er at Adobe sakte, men sikkert bygger opp apper og funksjoner som fristiller en fra fullversjonen av Photoshop til fordel for små og funksjonsbaserte, men fokuserte apper mot skyen.

Creative Cloud for iPad og iPhone er en ny app myntet på Creative Cloud-medlemmer. De kan bruke appen til å administrere sine filer, aktiva og mye mer via mobile enheter.

Penn og linjal

Og noe overraskende, kanskje, kommer Adobe med en penn for berøringsskjermer - samt en linjal.

Adobe annonserte dette prosjektet for en stund siden, men den gang var det noe usikkert om produktene ville finne veien fra testlaboratoriet og ut til butikkene.

Men Adobe ser tydeligvis et behov for en god, trykksensitiv penn for kreative sjeler. Og for å hjelpe til med de rette linjene til geometri-timene, kan du også få en linjal.

Til disse maskinvarekomponentene kan man bruke appen Adobe Line, som Adobe kaller verdens første iPad-app for presisjonstegning. Appen kombinerer organisk tegning med perfekte rette linjer, franske kurver og vakre former, gjerne i perspektiv, heter det i pressemeldingen fra Adobe.

Adobe Sketch er på sin side en app for frihåndstegning. Med denne appen kan designere og andre kreative få mulighet til å tegne inspirasjonsskiksser som de kan dele og få tilbakemeldinger fra andre i sitt nettverk.

Adobe ønsker åpenbart å fri både til artistene og ingeniørene.

Tilgjengelighet i butikk når det gjelder pennen og linjalen, og ikke minst i Norge, er fremdeles usikkert. USA-prisen er 199,99 dollar - ta høyde for en pris på cirka 2000 kroner i Norge.

Du kan lese mer om Adobe Mix for iPad her , samt laste ned fra iTunes AppStore gratis her . Sjekk ut en promo-video nedenfor.

Via Adobe

Les om:

Foto/video