Krig i systemkamera-markedet

Krig i systemkamera-markedet

Panasonic varsler krig i systemkamera-markedet og har nå kunngjort de norske prisene på G2- og G10-kameraene.

Panasonic varsler hard kamp om markedsandelene i systemkamera-markedet. Selskapet håper at Micro FourThirds-standarden skal fravriste Canon og Nikon hegemoniet i markedet for systemkameraer, som er betegnelsen på kameraer med utskiftbar optikk.

Slåss om smulene

Canon og Nikon har i årevis hatt kontrollen over det digitale speilrefleksmarkedet med en samlet markedsandel på opp mot 90 prosent, mens de øvrige aktørene må slåss om smulene.

Hittil har de ledende aktørene bestemt premissene. Riktignok åpnet FourThirds-standarden til Panasonic og Olympus for litt mer kompakte speilreflekskameraer takket være litt mindre bildebrikke. Men forskjellen fra de minste vanlige speilreflekskameraene med standard APS-C-bildebrikke var ikke nok til at FourThirds-kameraene fremsto som særlig annerledes. Panasonic prøvde seg, blant annet med FourThirds-speilreflekskameraet L10, men ga opp.

Høsten 2008 lanserte Olympus og Panasonic den speil-løse Micro FourThirds-standarden. Den begynner nå å gi et visst utvalg av vesentlig mer kompakte kameraer og objektiver enn i det vanlige speilrefleksmarkedet.

Samtidig sitter mange kompaktkamera-brukere og teller på knappene om de skal oppgradere til speilrefleks eller ikke. Panasonic spiller åpent på skepsisen blant mange av disse mot å svitsje til tunge og store speilreflekskameraer og vil dra dem over i Micro FourThirds-leiren i stedet.

Hvordan etablerte speilrefleksprodusenter som Nikon og Canon vil svare på utfordringen, gjenstår å se. Noen observatører har spekulert i at det kan komme Micro FourThirds-kameraer også fra disse produsentene. Samsung har imidlertid lansert kompakte, speil-løse systemkameraer basert på vanlig APS-C-formatsensor, og det kan jo være et forvarsel på angrep med ulike våpen mot den kompakte delen av systemkamera-markedet.

G2- og G10-prisene

For noen dager siden lanserte Panasonic nye Micro FourThirds-kameraer i sin G-serie – du kan lese om G2 og G10 her .

Nå har Panasonic dessuten kunngjort prisene på de nye kameraene. Det nye Panasonic Lumix DMC-G2-kamerahuset vil få en veiledende pris på 6299 kroner inklusive mva. når det kommer i salg her til lands – trolig i slutten av mai. Kameraet er det første i klassen med berøringsfølsom skjerm.

Den enklere modellen G10 vil få en pris på 5499 kroner – og det inkluderer vel å merke Pansonics nye og lettere «kit»-objektiv med 14-42 mm brennvidde.

Lavere inngangsbillett

Dermed ser det ut til at det nå blir noe rimeligere enn det har vært hittil å skaffe seg et kamera i denne serien.

Toppmodellen GH1 HD, som har vært i salg en stund, koster hele 14 299 kroner, men den modellen selges vel å merke med et særdeles kraftig zoomobjektiv som standard - med brennvidde 14-140 mm. 10x zoomomfang er uvanlig i speilrefleksklassen, som Micro FourThirds-kameraene sammenlignes med. Kjøper man til sammenligning G2 med det nye 14-42 mm-objektivet, blir prisen 6999 kroner.

- Speilrefleks for stort og tungt

- De nye G-kameraene er særlig myntet på tidligere brukere av kompaktkameraer som ønsker seg bedre bildekvalitet og større muligheter, men som ikke ønsker å bære med seg store og tunge speilreflekskameraer, fremholdt Michiharu Uematsu, planleggingssjef for avanserte produkt hos Panasonic, på en pressekonferanse i Oslo der de nye kameraene ble presentert.

- Det som holder folk tilbake fra å velge tradisjonelle digitale speilreflekskameraer, er at det er vanskelig å bruke dem og at de er for store og for tunge, sa Uematsu.

Han hevdet at Micro FourThirds-standarden er svaret på denne utfordringen og at Panasonic har store ambisjoner om å kapre markedsandeler i dette markedet.

Micro FourThirds-kameraene har en bildebrikke som er åtte ganger større enn brikkene man finner i vanlige kompaktkameraer og ti ganger større enn i de fleste videokameraer i forbrukerklassen. Dette åpner for mye høyere bildekvalitet og for nye kreative muligheter, for eksempel opptak med liten dybdeskarphet, som kan være vanskelig med kompaktkamera og videokamera på grunn av liten bildesensor og ditto optikk.

Kaprer markedsandeler

Foreløpig er det bare Panasonic og Olympus som leverer kameraer i Micro FourThirds-klassen, men Uematsu sa han gjerne ser at flere satser på denne standarden.

Selv med bare to aktører og et beskjedent utvalg modeller greide denne klassen likevel å kapre hele 10 prosent av salget av kameraer med utskiftbar optikk i Storbritannia i desember, målt i antall solgte enheter, meldte analyseselskapet GfK forleden dag.

LES OGSÅ:

Lær alt om digital fotografering

I Japan hadde kameraklassen en markedsandel på 11,1 prosent av salget av kameraer med utskiftbar optikk i 2009, ifølge analyseselskapet BNC Ranking. Dette til tross for at kjøperne da hadde få modeller å velge mellom.

Les om:

Foto/video