Kritisk Iphone-oppgradering

Kritisk Iphone-oppgradering

«Gamle» Iphone er sårbar for hacker-angrep. Nå har Apple lagt ut en kritisk oppdatering.

Er du blant de angivelig mer enn 10 000 nordmenn som har kjøpt den første Iphone-modellen? Da bør du snarest sørge for å oppgradere programvaren.

Apple har nå lagt ut ny programvare for Iphone: Iphone 2.0.

LES OGSÅ: Alt du må vite om Ipone 3G

Her er det flere feilrettinger knyttet til nettverks- og nettleser-programvaren i den forrige versjonen av Iphone-programvaren.

Nordmenn som siden fredag 11. juli har kjøpt den nye Iphone 3G, trenger ikke bekymre seg, for deres mobiltelefon er allerede utstyrt med den nye versjonen av programvaren.

Kan bli ubrukelig

Norske Iphone-eksperter advarer imidlertid mot 2.0-oppdateringen.

I skrivende stund foreligger det ikke noe såkalt «hack» for denne oppdateringen. De som eier den første Iphone-modellen og som har modifisert telefonen for at den skal kunne brukes i Norge, kan dermed ende opp med en telefon som ikke virker hvis de oppdaterer til Iphone 2.0-programvaren, heter det i advarsler som er kommet inn til PC World-redaksjonen i morgentimene mandag.

Åpen for angrep

Noen av feilene i den tidligere Iphone-programvaren er alvorlige og kan gjøre det mulig for å inntrengere å legge inn skadelig programvare i Iphone-telefonen, melder IDG News Service.

Oppdateringen reparerer sju feil i Apples nettleser Safari, som foruten til Mac OS X og Windows også finnes i en versjon for Iphone.

LES OGSÅ: Iphone eller iPhone

I tillegg sørger oppdateringen for å fikse tre feil i den såkalte Web Kit-nettlesermotoren som benyttes av Safari.

Det var en av de sistnevnte feilene som ble benyttet av sikkerhetseksperten Charlie Miller da han i mars i år vant en hacker-konkurranse ved å trenge seg gjennom sikkerhetsløsningene på en Macbook Air, Apples ultraportable bærbare pc.

Tidligere har Miller gitt uttrykk for bekymring etter at Apple hadde avvist hans påstander om at også Iphone var sårbar for slike angrep.

Millers poeng har vært at mens Apple har drevet aktiv feilretting i operativsystemet sitt, Mac OS X, har de neglisjert de samme problemene i Iphone-programvaren, som er basert på Mac OS X. Han mener at feilrettingene som nå er lagt ut, dokumenterer at han har hatt rett i sin kritikk.

- Bør oppgradere snarest

En talsmann for Mcafee, som utvikler antivirus- og sikkerhetsprogramvare, sier i en kommentar at selv om Iphone ikke har vært utsatt for noen vellykte sikkerhetsangrep hittil, i hvert fall ingen som er offentlig kjent, bør brukere av den første Iphone-modellen likevel snarest oppgradere programvaren til Iphone 2.0.

Begrunnelsen er blant annet at det nettopp er svakheter ved nettleserne som brukes når hackere setter i gang sine angrep.

2.0-oppgraderingen av Iphone-programvaren inneholder også en del andre forbedringer, blant annet støtte for Cisco VPN-oppkobling og Microsoft Exchange Activesync.

LES OGSÅ: Mac OS X opp 32 prosent

Ifølge Apple er det også forbedringer i e-post- og adresse-programvaren.

Den nye Iphone 2.0-programvaren er dessuten myntet på musikkspilleren Ipod Touch.

Les om:

Foto/video