Kursfall og søksmål neste for Yahoo

Kursfall og søksmål neste for Yahoo

Yahoo-eiernes nei til Microsoft kan koste dyrt.

Tre måneders intens beiling, aksjekrangel og spissrotgang er over. Yahoo-eierne har vendt tommelen definitivt nedover for en Microsoft-overtakelse.

Men få tror Yahoo i overskuelig framtid vil nå den verdien selskapet var villig til å selge seg til Microsoft for (37 dollar per aksje). Det skilte til slutt fire dollar per aksje mellom og tilbud og krav.

- Det viktige framover nå er at begge selskapet kommer med klare strategier for veien framover, sier Forrester Research-analytiker Charlene Li til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

LES OGSÅ: Microsoft dropper Yahoo

Kursfall og søksmål

Yahoo har klart markert et ønske om uavhengighet, men får en stor utfordring med å levere i tråd med løftene ledelsen har kommet med de siste månedene.

Det er også sannsynlig at Yahoo kan bli saksøkt av aksjonærer som helst hadde sett at selskapet ble solgt til Microsoft, hevder analytiker Greg Sterling i Sterling Market Intelligence.

Det kan også hende at finansmarkedet ikke er like begeistret for nei-et til Microsoft. Hvis ikke aksjen vokser igjen etter kort tid, kan selskapet fort bli oppkjøpsmål igjen, men da med et dårligere utgangspunkt.

- Yahoo har gått glipp av en mulighet. Vi venter et betydelig fall i aksjekursen, sier Clayton Moran i Stanford Group Company.

LES OGSÅ: - Yahoo ikke så viktig

Han tviler på at Yahoo-aksjen vil nå 37 dollar i løpet av de neste 18 månedene.

- Yahoos beste alternativ var å selge til Microsoft. Som uavhengig selskap har Yahoo tapt markedsandeler og strevd med å få kontantflyten til å vokse. Vi tror dette er tendenser som vi holde seg en god stund, sier Moran.

Risikabel Google-avtale

Foruten de finansielle problemene, må Yahoo følge opp flere ambisiøse prosjekter, blant dem en ny plattform for å administrere annonser og Yahoo Open Strategy (YOS), som går ut på å invitere utviklere utenfra til å lage applikasjoner på selksapets nettverk av nettsteder og tjenester.

Det er også uklart hvor smart det er av Yahoo å sette ut en stor del av sin virksomhet innen søke-annonsering til Google. Detaljene i den endelige avtalen mellom de to skal snart være klar. En god avtale vil kanskje være godt nytt for aksjonærene, men kan støte på andre hindre.

- Vi tror konkurransemyndighetene vil foreta en grundig gransking, i tillegg til at mye av kontrollen over søk vil bli overlatt til Google, sier Moran.

Anaytikerne er slett ikke overbevist om at den kortsiktige finansielle gevinsten vil være god nok til å veie opp for å gi avkall på muligheten til å innlemme søk i selskapets generelle annonsestrategi.

Må begynne på nytt

Microsoft har et eget knippe utfordringer. Først må selskapet nå forklare overfor internett-divisjonen hvordan man nå skal ekspandere, etter å ha brukt så mye tid og krefter på å argumentere for nødvendigheten av å kjøpe Yahoo.

Er det for eksempel hold i ambisjonen om å ta igjen Google på søkeannonser?

- Den kampen er over og Google vant, sier Li.

Hun tror likevel at både Microsoft og Yahoo har endel å tjene på å forene nett-annonser, som banner-annonser, og søkeannonsering i en enkelt plattform. Googles virksomhet innenfor vanlige nettannonser er svært liten, påpeker anaytikeren.

Li er ikke overbevist om at kjøpet av Doubleclick vil gi Google noen stor opptur innen vanlige nettanonser.

- Google har ikke noen god følelse for det tradisjonelle annonsemarkedet på nettet, som for en stor del består av et gammelt nettverk av byråer, kreative typer og mediefolk som har kjent hverandre i mange år.

Det har kostet mye tid og krefter også for Microsoft og Yahoo å få innpass i dette miljøet, mener hun.

Andre kjøp?

Med sin fyldige bankbok kan Microsoft nå gå igang med en ny omfattende handletur, for å skaffe seg teknologien og tjenestene Yahoo ville gitt dem på denne måten, sier Gartner-analytiker Allen Weiner.

Moran og hans kollega Kevin Buttigieg listet forrige uke opp en rekke av selskaper som nå kan handle på Microsofts ønskeliste: Time Warner's AOL, News Corps s Fox Interactive (som inkluderer), ValueClick, CNet og Facebook.

LES OGSÅ: News Corp byr Microsoft opp til dans

Weiner ser for seg at Microsoft for eksempel kjøper opp videplattform-tilbydere som Brightcove eller ExtendMedia samt et selskap som kan styrke Microsoft på nett-tjenester, for eksempel Twitter.

Men Microsoft bør gjøre noe konkret og dette må skje fort, tror Weiner.

- Jeg tror Microsoft bør handle raskt for å vise verden at Yahoo-budet ikke var et tilbakeskritt, sier han.

Foto/video