Lærer nordmenn å filme med speilrefleks

Filmskaperen Philip Bloom viser proff filmproduksjon med Canon-speilreflekser.

Publisert Sist oppdatert

Den kjente britiske filmskaperen, cinematografen og speilrefleks-videoeksperten Philip Bloom vil i mai tilbringe tre dager i Oslo for å lære norske filmentusiaster å filme med Canons speilreflekskameraer.

To av dagene er satt av til heldags verksted for profesjonelle film-, video- og stillfotografer, med plass til et tjuetalls deltakere på hver av workshop-ene.

I tillegg vil Bloom holder et tre-timers «mesterklasse-fordrag» på Filmens hus i Oslo, der han blant annet vil sammenligne digitale speilreflekskameraer mot 35 mm-film.

Målgruppene for arrangementene er profesjonelle innen foto-, video-, film- og tv-bransjen.

LES OGSÅ:

TEST: Canon 7D utfordrer Nikon D300s

Phil Bloom har mer enn 20 års erfaring som filmskaper. Han har filmet, regissert og redigert både kortfilmer, dokumentarfilmer og gjort mye annet filmarbeid.

Proff- og amatørkameraer

Under foredraget på Filmens Hus vil Bloom blant annet vise forskjellene på å bruke Canon EOS 1D Mark IV, Canon EOS 5D Mark II, Canon EOS 7D og Canon EOS 550D. Han gjennomgår altså hele spekteret av speilreflekskameraer fra Canon som kan brukes til videoopptak, fra dyre proffkameraer via entusiastkameraer til forholdsvis rimelige amatør-speilreflekskameraer.

Bakgrunnen for arrangementene, som finner sted 19.-21. mai, er den video- og film-revolusjonen som nå skjer, der speilreflekskameraer i økende grad tas i bruk som videokamera.

Som vi har skrevet om i PC World en rekke ganger, er video-og filmbransjen entusiastisk til de nye tekniske løsningene som speilreflekskameraene byr på når det gjelder video.

Stor bildebrikke, god optikk

Hovedpoenget er at digitale speilreflekskameraer har bildebrikke med en mye større sensorflate enn selv ganske dyre videokameraer. En stor sensor kombinert med et stort utvalg av god og lyssterk 35 mm-optikk for speilreflekskameraer gir muligheter til å filme med et smalt fokusområdet.

Dette er et viktig cinematiske virkemiddel som særlig kjennetegner film tatt opp med filmkamera basert på 16 mm- eller 35 mm-film. Det har vært vanskelig å få til de samme effektene med tradisjonelle videokameraer med små bildesensorer, men når man filmer på den riktige måten med speilreflekskamera, får man tilbake den gode, gamle filmeffekten.

LES OGSÅ:

Canon EOS 550D er klar

Kombinasjonen av små, kompakte kameraer med rask optikk, mindre behov for kunstig lys, små kamerarigger og betydelig lavere kostnader enn ved bruk av 35mm-film eller tradisjonelle digitale filmkameraer, gir stor kunstnerisk frihet og mange produksjonsfordeler for de som ønsker å skape film, fremholder Canon.

Samarbeidsprosjekt

Canon samarbeider nå med Philip Bloom, Digital Storytelling og Norsk filminstitutt om seminarene og foredraget i Oslo i mai.

Proffseminarene vil finne sted 19. og 21. mai i det berømte funkisbygget Villa Stenersen. Gjennom teori og praksis vil deltakerne gjennom en hel dag tilegne seg kunnskap om hvordan man filmer med digitale speilreflekskameraer.

I tre-timersforedraget i den nyoppussede Tancred-kinosalen i Filmens Hus 20. mai vil Philip Bloom blant annet ta opp temaer som valg av blendertid og lukkertid, fokusering og blokking. Han vil også snakke om kodeker for bildekomprimering og om transkoding.

I foredrag vil Bloom vise filmopptak han har gjort for Lucas Film og Zacutos testfilm, og han vil også demonstrere redigering og fargekorrigering i Apple Final Cut Pro.

LES OGSÅ:

Canon med ny videofamilie

I tillegg kommer han med råd om hvordan man får det beste ut av materialet for ulike distribusjonsmedier som web, Blu-Ray, HDCAM SR og 35 mm-film.

Mer informasjon om arrangementet finner du her .

Nedenfor kan du se en film Philip Bloom har gjort med speilreflekskamera for Lucas Film.

Skywalker Ranch from Philip Bloom on Vimeo.