Lag bedre HD video

Lag bedre HD video

Hvordan kan du få mest mulig ut av de nye HD-kameraene? Her er det mest grunnleggende som skal til for å få knall bilder i høy oppløsning.

Det har dukket opp en rekke HD- og HDV-kameraer på markedet de siste par årene. De fleste av dem lagrer video på standard Mini-DV-teip, men det finnes også harddisk- og HD-DVD-baserte kameraer tilgjengelig.

Hvilken type du bør velge avhenger mer av personlig smak og behov enn krav til opptakskvalitet – de fleste av disse kameraene leverer fra godt til glimrende HD-bilde. Hvis du tar kortere opptak og har behov for umiddelbar tilgang til opptaket uten å måtte spille over fra teip til pc, er et harddiskkamera muligens en god idé. Ulempen med disse kan være å få frigjort plass når du er i felten og kamera har gått fullt.

Fordelen er umiddelbar tilgang til ferdig video, og til og med (begrensede) redigeringsmuligheter rett i kameraet. HD-DVD og dvd-baserte kameraer gir deg ubegrenset lagring (så lenge du har med et forråd av blanke plater), men ikke regn med at brente dvd-er tar vare på originalopptakene dine i så mange årene før tidens tann setter bitemerker nok i platene til at videoen går tapt for alltid. Teip holder alltid lengst, og gir godt med lagringsplass.

Tunga rett i munnen

HD-standarden er ingen enhetlig standard, den finnes i forskjellige oppløsinger og med forskjellig antall bilder i sekundet. De vanlige nøkkeltallene for de forskjellige formatene er:

1080i (1920x1080 interlaced, 29.97 bilder i sekunder)
1080 24p (1920x1080 progressivt, 23.976 bilder i sekundet)
720p (1280x720 progressivt, 59.94 bilder i sekunder)

Formatet på de fleste av HD-kameraene tilgjengelig på markedet i dag bruker standarden «1080i HDV» - som består av 1440x1080 bildepunkter. Denne lagres på teipen i 4:3 format (husk på at DV-teip opprinnelig ble laget for vanlige videokameraer) og konverteres av kameraet til 1080i 16:9 under overføring til pc, Mac eller tv.

LES OGSÅ: Slik kjøper du videokamera

Kameraet ditt vil kunne stilles inn til forskjellige antall bilder i sekundet og oppløsninger. Hvilke du velger å gjøre opptak i er opp til deg, men det er viktig å holde seg til standarden man har valgt. Ikke forsøk å kombinere opptak med forskjellige størrelser eller bilder per sekund i samme prosjekt, det vil skape mange problemer i redigeringsfasen.

Alle kameraer har en innstilling for full automatikk. Denne er glimrende å ta i bruk for nybegynnere, men begrenser naturlig nok muligheten du har til å leke med de forskjellige konfigureringsmulighetene kameraet gir. Hvis målet er å klare fantastiske bilder i alle sammenhenger er det ingen vei utenom; frem med brukermanualen, blank teip og godt humør. Alle kameraer er forskjellige, du må teste de forskjellige innstillingene under forskjellige lysforhold og ikke minst dokumentere hva du driver med så du kan gjenta vellykkede kombinasjoner.

Tips for opptak

Den største utfordringen når du går fra vanlig videokamera til HD-kamera er å forholde seg til mengden lys disse kameraene trenger. Det nøyaktige antallet varierer fra kamera til kamera, men samtlige har bildebrikker hvor det er skviset inn rundt en million sensorer som alle sloss om fotonene. Et HD-kamera vil altså trenge mer lys i scenen for å levere et godt bilde enn et standard videokamera.

LES ANDRE DEL: Lys, lyd, motiv og bakgrunn

Les om:

Foto/video