Lag bonusmateriale til iTunes selv

Lag bonusmateriale til iTunes selv

Apple ønsker mer ekstramateriale til iTunes LP og iTunes Extras.

Apple har et prosjekt der de sammen med musikk- og filmindustrien ønsker å tilføre dagens digitale musikk- og video-innhold noe av det lille ekstra som man tidligere fikk ved kjøp av fysiske medier.

Da Apple annonserte dette for offentligheten, var det usikkert om det kom til å slå an noe særlig blant andre enn de store selskapene, men nå har Apple åpnet opp for at også små, uavhengige selskaper skal få slippe til.

Ekstra-materiale

Det er ikke tilfeldig at musikk-delen av prosjektet kalles iTunes LP. Den gode, gamle LP-platen introduserte i sin tid konseptet album art , og hadde ofte også sangtekstene i albumet, som var utformet som en stor bok.

Ved overgangen til cd-en forsvant noe av dette, blant annet på grunn av det lille formatet. Det var spedte forsøk på å forbedre også ekstra-innholdet på en cd - for eksempel i CD+G-formatet, som aldri slo an.

Apples iTunes LP og iTunes Extras, for henholdsvis musikk og film, tar sikte på å skape en rik og interaktiv opplevelse rundt selve innholdet. For musikkens vedkommende kan det være sangtekster, grafikk, bilder og videoer. For filmer kan det være bonus-materiale slik vi kjenner det fra dvd-ene, eller annet innhold.

HTML-teknologi

Apples spesial-teknologi for å levere innholdet kalles TuneKit, og er bygd over HTML-webarkiv. En utviklerpakke, kalt iTunes LP SDK er tilgjengelig for nedlasting. I tillegg har Apple stilt til disposisjon en rekke maler og mye eksempelinnhold for å forklare prosessen.

Per dags dato må innholdet klareres med Apple manuelt, og det krever en egen iTunes-kontrakt. Det er nok forklaringen på hvorfor det ikke er så mye ekstra-materiale tilgjengelig enda. Men i løpet av første kvartal til neste år er det Apples plan at godkjenningsprosessen skal automatiseres, og dermed er det fritt frem for indie-labels også.

Nedlasting

For å laste ned mal-filer og test-innhold les mer hos Apple her. Du kan også lese en del innføringstips og tutorials her. Vi håper vi får se ditt ekstra-materiale på iTunes Store!

Les om:

Foto/video